Amerika izvela vazdušni napad u istočnoj Siriji

15

Američka vojska izvela je po nalogu predsjednika Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji. Rusija upozorava da takvi napadi mogu dovesti do konflikta velikih razmjera u čitavom regionu.

– Po nalogu predsjednika Bajdena, američka vojska ranije večeras izvela je vazdušne napade na infrastrukturu koju koriste militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji – rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je naveo da će Bajden djelovati u cilju zaštite američkih i koalicionih vojnika, kao i da je ovaj napad bio sproveden sa ciljem da dođe do deeskalacije situacije na istoku Sirije i u Iraku.

Kirbi je rekao i da su u napadima uništeni mnogi objekti na graničnom kontrolom punktu koje koriste proiranske grupe kao što su Kataib Hezbolah i Kataib Sajid el Šuhada.

Rusija: Ovo je napad na suverenu državu

Ruski senator i predstavnik Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov prokomentarisao je napad Amerike na Siriju rekavši da je u pitanju bombardovanje suverene države.

– Ovaj napad je mimo svih zakona, Sirija je suverena država. Ne isključujem mogućnost da se zvanični Damask obrati Savjetu bezbednosti sa zahtjevom da se o ovom napadu razgovara na hitnom zasjedanju – rekao je on.

Džabarov je rekao i da je ovo veoma opasna stvar i da može dovesti do eskalacije situacije u celom regionu.

– Ovo sve može dovesti do konflikta velikih razmjera – upozorio je Džabarov.