Amerika uvela sankcije i Milanu Tegeltiji

29
Foto: Drew Angerer/Getty Images

Čelnik Stejt departmenta Entoni Blinken objavio je danas saopšenje u kojem se navodi kako je ova američka institucija danas uvela sankcije bivšem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću.

Kako je saopšteno iz Stejt departmenta, Tegeltija i Kukić su sankcionisani zbog „umiješanosti u značajnu korupciju“. Ovakva odluka, podrazumijeva prije svega zabranu ulaska u SAD.

– Njihovo djelovanje ugrožava vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH – navodi se.

Takođe, navodi se kako je Tegeltija kao predsjednik VSTV-a bio „uključen u koruptivna djela koja uključuju korištenje političkog uticaja i službene moći za sticanje vlastite koristi“.

– Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima – saopšteno je.

Pored Milana Tegeltije, na listi sankcionisanih završila je i njegova supruga Tijana Tegeltija i njoj je takođe zabranjen ulazak u SAD.

U kontekstu sankcionisanja Mirsada Kukića, Sejt department je naveo kako je „Kukić umiješan u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad rudnika u Banovićima“.

– U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički uticaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Naime, psotoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist – navedeno je iz Stejt departmenta.