Amidžić: SDS sebe doveo u situaciju da će se u velikom broju opština boriti za cenzus

17
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić izjavio je danas da je žalosno da je jedna partija kao što je SDS sebe dovela u situaciju će se u velikom broju opština boriti za cenzus, što, kako je ocijenio, nikoga ne treba da veseli.

Amidžić je, reagujući na odluku Centralne izborne komisije BiH da SDS-u zabrani učešće na izborima, upitao da li u toj stranci ima ijedan Srbin da je spreman da stane i brani interes jedne takve partije, koja je imala značajnu ulogu u istoriji srpskog naroda.

– Prije mjesec dana smo pozivali SDS i sve ostale partije da zajedno kažemo da ono što radi CIK nije legitino i da ne treba da se daje legitimitet tim izborima koji treba da se sprovedu pod njihovim patronatom. Oni tada nisu htjeli to da urade. Nije bitno šta je bilo. Sada ih pozivamo da zajedno nastupimo – rekao je Amidžić u Sarajevu.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik pozvao predsjednika SDS-a Milana Miličevića da bude organizator sastanka na kojem bi sve partije iz Srpske zauzele zajednički stav da se bojkotuje nelegalni zakon koji je nametnuo Kristijan Šmit, a da se da legitimitet Izbornom zakonu Republike Srpske.

– Ukoliko oni to žele da urade, imaju jasnu priliku da pokažu ko je spreman da podrži SDS, a ko nije. Samo što to kolege iz SDS-a ne smiju da urade, prije svega što su u direktnoj komunikaciji sa strancima i što znaju da se oni iz opozicije njima ne bi odazvali – naglasio je Amidžić, koji je i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, na taj sastanak se ne bi odazvali ni PDP, Narodni front, kao ni Lista za pravdu i red zato što te partije rastu isključivo na osnovu onih birača koji su nekada popdršku davali SDS-u.