Andrić ostaje jedini nobelovac na ovim prostorima

109
Foto: nshronika.rs

Ivo Andrić je na današnji dan, prije 60 godina dobio Nobelovu nagradu za književnost i do danas je jedini laureat tako značajnog priznanja na ovim prostorima, izjavila je profesor književnosti Divna Vasić iz Višegrada.

Povodom šest decenija od uručenja Nobelove nagrade slavnom književniku, Vasićeva je podsjetila da je Andrić nekoliko godina uzastopno bio kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Ona je napomenula da je delegacija višegradskih učenika 7. oktobra 1962. godine posjetila Andrića u njegovom stanu u Beogradu, čestitala mu 70. rođendan i to veliko i značajno priznanje.

– Andrić je u Višegrad dolazio 1953, 1963. i 1972. godine. Redovno su održavali kontakte sa piscem, posjetama učenika Beogradu i razmjenom pisama i čestitki – naglasila je Vasićeva.

Nobelova nagrada za književnost uručena je Andriću 10. decembra 1961. godine na svečanosti u Stokholmu, pred 700 zvanica i švedskom kraljevskom porodicom, u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije.

Slavni književnik je tu nagradu dobio za, kako je navedeno, „epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje“, a novčani iznos od milion dolara poklonio je za razvoj bibliotekarstva u BiH.

Poznati književnik je besjedom „O priči i pričanju“ tog dana zahvalio za uručeno priznanje.