Antić: Jasno definisan nacionalni interes je garancija budućnosti

38
Foto: presscentar.uns.org.rs

Istoričar Čedomir Antić izjavio je danas da Srbi ne treba da se prilagođavaju novom svijetu, već da gledaju način kako da efekte njegovih promjena iskoriste za novu budućnost srpske nacije.

Govoreći na tribini „Srbija i Srpska u promjenjenim okolnostima“, Antić je istakao da su jedinstvo i jasno definisan nacionalni interes garancija budućnosti srpske nacije.

On je naveo da Srbi nisu više „mali Rusi“ na Balkanu za šta su ranije slovili, već da su više Jevreji sa opasnošću da postanu Kurdi, ukoliko ne budu jedinstveni.

Antić je naveo da opasnost za Srbe ne vidi ni u SAD ni u EU već u srpskom nejedinstvu i ukazao na nužnost potrebe očuvanja Republike Srpske i Vojvodine.

– Pitanje Srpske i Vojvodine su dva ključna pitanja opstanka srpske nacije. Možemo da živimo u uverenju da ćemo osvojiti Prizren dogodine ili za stotinu godina, međutim, bez Srpske mi više nismo nacija na Balkanu, bez Vojvodine mi više nećemo moći imati nezavisnost – rekao je Antić.

On je naglasio da 87 odsto stanovnika u Srbiji podržava Republiku Srpsku, ali da u „eliti jedva držimo većinu“.

Foto: presscentar.uns.org.rs

Antić je ukazao da Srbi kao narod u budućnosti moraju svim velikim silama i susjedima da stave do znanja da su jedno i da će ako treba svi zajedno stati da očuvaju jedinstvo srpskih zemalja.

On je istakao da mu je lično žao što nije bilo snage da se sačuva Republika Srpska Krajina i da je to velika sramota, ne samo tadašnjeg režima, nego cijele srpske nacije.

– Ali, kada je reč o Republici Srpskoj i Srbiji, to jedinstvo moramo da pokažemo – poručio je Antić i dodao da Srbi moraju konačno da definišu šta je srpska nacija danas.

On je ukazao da su Srbi veoma skupo platili podvojenost svog nacionalnog identiteta u Crnoj Gori.

– Mi sad tamo imamo čoveka koji Kosovu šalje naše vakcine, koji šalje ljude na proslavu dana kada su Srbi ubijani u hiljadama, imamo čoveka koji nije spreman da potpiše ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), čije je podove olizao. To je posledica situacije ne samo u Crnoj Gori, nego našeg odnosa, zato se postavlja pitanje koje su naši interesi – rekao je Antić.

On je naglasio da se ta pitanja određuju u Narodnoj skupštini i naglasio da ne vidi razlog zašto Skupština Srbije ne bi smogla snage da danas to učini, a mogla je 1915. godine.

Antić je rekao da se postavlja i pitanje da li su Srbi kao narod u ideološkom i istorijskom smislu prestario za stvaranje nove države i da li bi recimo mogli da doživimo da Republika Srpska bude uključena u sastav Srbije.

– Ja sam optimista. Verujem da su događaji koji su se dogodili 1992, 1995. i 1999. godine i u Crnoj Gori 1919. godine pokazali da još ima nade da se ostvari neki nacionalni program i da postoji ono, što neki kod nas ne veruju, da postoji ta nacionalna misija koja, uprkos svemu nije završena 1990. godine – zaključio je Antić.