Apel za odbranu svetinja SPC potpisalo više od 12.000 ljudi

30
Foto: Podgorica (Miloš Vujović/Anadolu Agency

Apel za odbranu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori do sada je potpisalo 12.240 ljudi, koji traže da se prekine anticrkvena praksa u toj državi.

Peticiju su elektronski potpisali članovi Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, akademici, profesori univerziteta, doktori nauka, glumci, muzičari i drugi iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i rasijanju.

U apelu se traži da se trenutno i u svakoj svojoj pojavi obustavi anticrkvena, anticivilizacijska i antidržavna praksa.

Podršku su pružili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije, dioklijski Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, buenosajreski i južnoamerički Kirilo, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Među potpisnicima su i Matija Bećković, Gojko Đogo, Nenad Kecmanović, Vladimir Kecmanović, Srđan Lalić, Časlav Koprivica, Danilo Basta, Miloš Biković, Nenad Jezdić, Miodrag Karadžić, Vuk Kostić, Andrija Milođević i mnogi drugi intelektualci.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je rekao da vlast neće povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanje imovine SPC.

Nakon što je crnogorski parlament krajem prošle godine donio ovaj zakon, u crnogorskim gradovima uslijedili su molebani i litije u kojima su hiljade vjernika iskazale otpor prema diskriminatorskom Zakonu.

Litije su predvođene sveštenstvo SPC u Crnoj Gori, a podrška im je pružena i u Republici Srpskoj i Srbiji.