„Astra Zeneka“ se povukla sa sastanka sa predstavnicima EU

43
Foto: REUTERS/Dado Ruvić

Evropska komisija potvrdila je da se kompanija „Astra Zeneka“ povukla sa današnjeg sastanka, na kome se govorilo o zalihama vakcine protiv kovida 19.

Ministar zdravstva Austrije Rudolf Anšober izjavio je da su pregovori između „Astra Zeneke“ i EU, na zahtev britansko-švedske kompanije, odloženi za jedan dan, do sutra.

– Po mome mišljenju, to nije veliki problem – izjavio je austrijski ministar i ponovio da bi „Astra Zeneka“ trebalo da isporuči vakcine u skladu sa prethodno postignutim dogovorom, prenosi Rojters.

EU neprekidno zahtjeva od ove kompanije da pruži dodatna objašnjenja povodom najava da će smanjiti isporuke vakcina EU u prvom kvartalu ove godine.

U ponedjeljak je iz EU najavljeno uvođenje kontrole na izvoz vakcina koje su proizvedene na teritoriji zemalja članica.

Prošle nedjelje zvaničnici „Astra Zeneke“ su rekli da EU zaostaje za svojim ciljevima za snabdevanje vakcinama zbog problema u proizvodnom procesu.

Sa sličnim problemima koji nastaju sa proizvodnjom vakcine „Fajzera“ i „Bionteka“, EU je rekla da će od sada kompanije koje proizvode vakcine u bloku morati da „daju rano obavještenje kad god žele da izvezu vakcine u treće zemlje“.

Kako je prethodno rečeno, Evropska unija traži od „Astra Zeneke“ da objavi ugovor koji je potpisala sa evropskim blokom o isporuci vakcina protiv kovida 19 nakon što je izvršni direktor kompanije Paskal Sorio otkrio povjerljive klauzule, izjavio je danas neimenovani zvaničnik EU.

U jučerašnjem intervjuu dnevnim listovima, Sorio rekao je da je ugovor sa EU zasnovan na klauzuli o najboljim namjerama i da ne obavezuje kompaniju na određeni datum isporuke, prenio je Rojters.

Intervju je uslijedio nakon najave kompanije o smanjenju snabdijevanja EU vakcinama u prvom kvartalu.

Zvaničnik EU rekao je da je klauzula o najboljim namjerama standardna u ugovorima sa proizvođačima proizvoda koji su u razvoju.

Podsjetimo, Paskal Sorio, izvršni direktor farmaceutske kompanije „Astra Zeneka“, odgovorio je na mnoštvo kritika koje su stigle iz Evropske komisije, ali i iz pojedinih država članica EU povodom ponašanja ove kompanije kada je riječ o dostavi vakcina.