Vojni analitičari: Bajden mora da napadne Iran, ali ne želi veliki rat

6
Foto: AP Photo/Evan Vucci

Džozef Bajden mora da izvrši neku odmazdu nad Irancima za pogibiju vojnika u Jordanu, ali ne može da rizikuje veliki rat i napadne Iran, pa će američke snage udariti po iranskim i proiranskim položajima u regiji Biskog istoka – smatraju vojni analitičari.

Neki uticajni zapadni mediji, pozivajući se na izvore u Vašingtonu, tvrde da se SAD pripremaju za napad na iranski izviđački brod „Behzad“ i dvije prateće fregate u Adenskom zaljevu.

Kako navodi „Skaj njuz“, Baden će narediti početak američkih vojnih operacija na Bliskom istoku i to će vjerovatno biti jedna od najvažnijih odluka u njegovom predsjedavanju u SAD.

S druge strane, medij „Politiko“ navodi da će SAD napsti iransku vojsku u Iraku ili Siriji već tokom vikenda.

Isti medij tvrdi da Pentagon razmatra nekoliko opcija: napade na iranske pomorske snage u Perzijskom zaljevu ili iransku vojsku u Iraku ili Siriji.

Kako navodi „Geopolitika“, ruski vojni analitičari bliski Kremlju navode da je iz SAD prema Evropi poletjela flota američkih vazdušnih tankera, što oni tumače kao namjeru Pentagona da u akciji „kažnjavanja Irana“, koristi strateške bombardere stacionirane u Guamu, na Tihom okeanu.

Kako navodi AFP, Aleks Vatanika, osnivač programa za Iran na Institutu za Bliski istok, smatra da se radi o – prekretnici.

Vatanika navodi da je cilj Irana, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, bio da „izbjegne rat sa Izraelom i SAD, ali da iskoristi priliku da ih ‘stisne’ kao dio dugoročnog plana igre“.

Teheran zna da ni SAD nisu zainteresovane za regionalnu eskalaciju.

Vatanka očekuje američke udare na iransku takozvanu „osovinu otpora“, odsnosno razne proiranske organizacije u regiji.

Mnogi analitičari ocjenjuju da Džozef Bajden, pritisnut ratom u Ukrajini, pomaganjem Izraela u Gazi i svojim jako lošim rejtingom u SAD, ne može pokrenuti ozbiljan rat sa Iranom koji bi značio potpunu eskalaciju ne samo u regiji, ali da zbog javnosti mora preduzeti neke korake, koji neće dovesti do totalne konfrontacije.