Bajden najavio povlačenje američkih snaga iz Iraka

8
Foto: AP/Francisco Seco

Predsjednik SAD Džozef Bajden i irački premijer Mustafa el Kadimi sklopili su sporazum o formalnom okončanju američke borbene misije u Iraku do kraja 2021. godine, ali će američke trupe ostati u savjetodavnoj ulozi.

Sporazum je sklopljen u politički osjetljivom trenutku za iračku Vladu i mogao bi da bude podsticaj za zvanični Bagdad. Kadimi je suočen sa sve većim pritiskom od stranaka koje sarađuju sa Iranom i paravojnih grupa koje se protive američkoj vojnoj ulozi u ovoj zemlji.

Bajden i Kadimi sastali su se u Ovalnom kabinetu Bijele kuće na svom prvom direktnom sastanku u okviru strateškog dijaloga SAD i Iraka.

– Naša uloga u Iraku biće da i dalje budemo na raspolaganju, da nastavimo obučavanje, pomaganje i da se bavimo „Islamskom državom“ dok ona raste, ali do kraja godine nećemo biti u borbenoj misiji – rekao je Bajden novinarima.

U Iraku trenutno boravi 2.500 američkih vojnika koji su fokusirani na suprotstavljnje ostacima „Islamske države“. Uloga SAD u Iraku potpuno će se preusmjeriti na obučavanje i savjetovanje iračke vojske o tome kako da se odbrani.

Očekuje se da ova promjena neće imati veliki operativni uticaj pošto su se SAD ranije već fokusirale na obučavanje iračkih trupa.

– Niko neće proglasiti da je misija obavljena. Cilj je trajan poraz „Islamske države“ – rekao je zvaničnik američke administracije uoči Kadimijeve posjete.