Bajden podržao novu reviziju povjerljivih dokumenata

16
Foto: AP/Evan Vucci

Američki predsjednik Džozef Bajden podržao je danas „novu reviziju“ dokumenata sa oznakom povjerljivo nakon što su porodice žrtava terorističkog napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine poručile da nije dobrodošao na ceremonije, ukoliko ne budu objavljeni njihovi sadržaji.

Bajden je izjavio da je odobrio Ministarstvu pravosuđa da izvrši reviziju materijala za koji porodice vjeruju da će pokazati da su lideri Saudijske Arabije podržali teroristički napad u kojem je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Britanski dnevnik „Indipendent“ navodi da su članovi 1.800 porodica žrtava napada 11. septembra, preživjeli i pripadnici Službi za vanredne situacije poručili američkom predsjedniku da neće biti dobrodošao na ovogodišnji memorijal ako ne budu objavljeni dokazi koji do sada nisu bili poznati javnosti.

Ultimatum je dat u pismu poslatom Bijeloj kući krajem prošle sedmice i američki Federalni istražni biro (FBI) je izvršio pregled materijala i donijeće odluku šta od toga će moći biti objavljeno.

Bajden je istakao da je njegova administracija posvećena tome da se osigura maksimalan stepen transparentnosti u okviru zakona.

On je pozdravio odluku Ministarstva pravosuđa da ponovo pregleda dokumente i da to učine što je prije moguće.

Porodice su u pismu uzrazile nadu da će Bajden zastupati izgubljene američke živote tako što će ispred interesa Saudijske Arabije staviti istinu, pravdu i odgovornost.

– Nema nikakvog razloga da 20 godina kasnije ove informacije iz bilo kojeg razloga ostanu tajna, ali ako predsjednik Bajden ne ispuni obećanje i stane na stranu saudijskih vlasti onda ćemo se javno protiviti bilo kakvom učešću njegove administracije na ceremoniji povodom 11. septembra – ističe se u pismu upućenom Bajdenu.