Bajden pozvao na jedinstvo

11
Foto: Evan Vucci/AP

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je danas na nacionalno jedinstvo u vrijeme kada se SAD pripremaju da obilježe 20 godina od terorističkih napada i istakao je da je to najveća snaga Amerike.

Bajden je odao počast poginulima u napadima i više hiljade povrijeđenih, te vatrogascima, medicinskim radnicima i brojnim drugim koji su rizikovali ili dali svoje živote tokom kasnijih spasilačkih operacija.

Američki predsjednik je priznao da su „mračne sile ljudske prirode, strah i bijes, izazvale nasilje protiv muslimana koji su istinski i vjerni sljedbenici svoje mirnodopske vjere, te dovele do savijanja, ali ne i pucanja jedinstva SAD“.

– Za mene je glavna pouka 11. septembra da je nešto što nam je nekad najugroženije u životnim borbama koje nas čine ljudima i bitka za dušu Amerike ujedno i naša najveća snaga, a to je jedinstvo – istakao je Bajden u poruci koju je objavila Bijela kuća.

Prema njegovim riječima, jedinstvo ne znači vjerovanje u iste stvari već da se mora imati poštovanja i vjere u drugo ljudsko biće i u narod SAD.

Bijela kuća je objavila snimak Bajdenovog govora uoči obilježavanje 20 godina od napada u kome je poginula 2.977 osoba.

Bajden će danas obići tri lokacije koje su bile napadnute 11. septembra 2001. godine.