Priština na mjesec dana odložila primenu mjera

68
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Građani su juče postavili barikade na sjeveru Kosova i Metohije, nakon najave Prištine da od 1. avgusta počinje primjene odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama. Blokirani su magistralni putevi, i administrativni prelazi Jarinje i Brnjak. Međutim, po nalogu SAD, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da za 30 dana odloži primjenu odluke. Ovog jutra na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno, dok na Jarinju nema promjena.

07.25
Na sjeveru KiM bilbordi „Dobro došli u ZSO“

Sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije jutros su osvanule sa porukama „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“.

Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana su parole „Ovo je ZSO“, simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promovišu ZSO.

Te poruke istaknute su na glavnom šetalištu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, kao i na bilbordima na ulazima i izlazima u četiri opštine.

(Tanjug)

07.11
Garić: Vašington jedina adresa sa koje može da se izvrši pritisak na Prištinu

Urednik portala „Kosovo onlajn“ Miloš Garić, komentarišući odluku privremenih prištinskih institucija da odloži primjenu odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, rekao je za RTS da do sada nismo imali brzu reakciju Prištine u pogledu smirivanja tenzija koja je prihvatila ono što se nalaže iz Amerike.

– Amerika može kada hoće i kada dovoljno snažno pritisne Prištinu, u ovom slučaju Aljbina Kurtija, da spreči izazivanje velike nesreće, koja je mogla da se desi da nisu sinoć stigle poruke iz Vašingtona – navodi Garić.

Dodaje da je sinoć u posljednjem trenutku reagovao Vašington, te da je to jedina adresa sa koje može da se izvrši pritisak i uticaj na Prištinu.

– To je pokazatelj da kada na Zapadu žele da naprave nešto pozitivno i dovedu do smirivanja tenzija, oni to i mogu – istakao je Garić.

Prema njegovim riječima, ne može sa sigurnošću reći da će u narednim danima situacija na KiM biti bezbjedna i mirna, ali da Srbi „nemaju kud i moraju da se brane“.

– U trenutku smo koji je rovit. Prema informacijama od jutros, u srpskim opštinama na sjeveru KiM, pojavili su se bilbordi i plakati: „Dobro došli u ZSO“. Srbi pokazuju da žele da se prava, koja su im garantovana i koja su potpisana međunarodnim ugovorima, sprovedu – naveo je Garić.

06.36
Na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno

Saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare normalno funkcioniše, javlja reporter RTS-a

Sinoć je bila kolona od pet do šest kilometra, na prelaz se čekalo sat i po vremena, ali od jutros nema gužvi, čeka se 10 minuta.

Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.

Policajci su rekli da sve funkcioniše kao i ranije.

06.18
Na Jarinju bez promjena

Na Jarinju nema promjena u odnosu na jučerašnji dan, tu si barikade, i dalje se na sjever Kosmeta ne može ni pješice, javlja reporter RTS-a.

Policija ju Rudnici jutros obavještava vozače da pokušaju prelazak na alternativne prelaze.

Za sada je u funkciji samo prelaz Merdare.

Prema nekim informacija na Brnjaku i Merdaru nisu raspoređena dokumenta koji su dio mjera Prištine, a tiču se srpskih ličnih karti.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Noć je protekla mirno, manje su tenzije.

06.11
Na Merdaru za srpsku ličnu kartu potreban novi obrazac

Na administrativnom prelazu Merdare, tri sata poslije ponoći, svi koji ulaze na Kosovo i Metohiju sa srpskim ličnim kartama, dobijaju dokument za ulazak, odnosno izlazak sa teritorije Kosmeta.

Svaki putnik sa srpskom ličnom kartom, dužan je, kako je objašnjeno ekipi Tanjuga, da taj dokument preda prilkom izlaska sa teritorije Kosova i Metohije.

01.36
Borelj: Pozdravljam odluku Prištine, očekujem da blokade budu uklonjene

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozdravio je odluku Prištine o pomjeranju mjera na 1. septembar.

– Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju u EU – napisao je Borelj na Tviteru.

00.29
Lajčak pozdravio odluku Prištine

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku Prištine o odlaganju primene najavljenih mjera.

– Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati prijedlog Žozepa Borelja za odlaganje za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borelj poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan ambasadi SAD u Prištini na snažnoj podršci – naveo je u poruci na Tviteru Miroslav Lajčak.

23.55
Vlada u Prištini na mjesec dana odložila primenu mjera

Vlada u Prištini odložila je primjenu mjera na mjesec dana, prenose prištinski mediji.

Kako je saopšteno iz prištinske vlade, ove mjere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko sutra budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Kako se navodi, vlada Aljbina Kurtija učinila je to na zahtjev vlade SAD.

23.49
Vučić: Vjerujem da će doći do deeskalacije situacije na KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras poslije sastanka u Generalštabu da se nada da ćemo imati dobrih vijesti. On je zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije razgovarao sa komandantom KFOR-a.

– Nadam se da ćemo imati dobrih vijesti i da će ovo do sutra biti deeskalirano, i da ćemo moći da dođemo u narednom periodu do rješenja – rekao je Vučić u izjavi za TV Pink.

On je ukazao da sve što su radili i govorili pokazalo je koliko je dugo pripremana akcija napada na Srbiju.

– Od regionalnih do drugih bezbjednosnih sluzbi do medija tih zemlja koje su unaprijed optužile Srbiju kako je jasno da ćemo po ruskom nalogu da izvrsimo invazija na toboz suverenu zemlju iako je to po međunarodnim aktima naša zemlja – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao i da će komandant KFOR-a oko ponoći razgovarati i sa predstavnicima kosovskih Srba u Kosovskoj Mitrovici.

– Predstoji nam najteža politička borba u narednim nedjeljama i mjesecima i zahvaljujem svima na uzdržanosti, prije svega Srbima na KiM koji čuvaju naše ime i prezime – rekao je Vučić.

On je zahvalio i onima koji su podržali Srbiju i iznosili korektne stavove od Karla Bilta do nekih drugih za koje to nikada ne bi očekivao, do Borelja, predstavnicima američke ambasade, a posebno se zahvalio i predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koji su reagovali na korektan način.

– Radimo na smirivanju, svega kako i koliko možemo. To je za nas najvažnije, a kako sam rekao i danas, kako god teško bilo predaje neće biti i pobijediće Srbija – poručio je Vučić.

23.48
Šefica UNMIK-a poziva na smirivanje i izbegavnje eskalacije

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade izrazila je zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova i pozvala sve na smirivanje i izbjegavanje dalje eskalacije.

– Specijalna predstavnica generalnog sekretara prati sa zabrinutošću razvoj sitaucije na sjeveru Kosova. Poziva na mir, obnovu slobode kretanja i izbjegavanje dalje eskalacije – navedeno je na Tviteru UNMIK-a.

– Pozivam sve da riješe ta pitanja u dobroj vjeri kroz dijalog uz posredovanje EU, radi jačanja stabilnosti i bezbjednosti za sve – poručila je Zijade.

23.35
Ambasador SAD u Prištini zatražio da se primjena mjera odloži

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenier zatražio je od vlade Aljbina Kurtija da odloži početak primjene mjera za mesec dana, zbog kako je naveo „nerazumijevanja njihovih implikacija“.

23.21
KFOR spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena

KFOR je saopštio da je bezbjednosna situacija na sjeveru KiM napeta, pomno je prati i spreman je, kažu, da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

– Ukupna bezbjednosna situacija u sjevernim opštinama na Kosovu je napeta, a misija KFOR-a je pomno prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije 1244 SB UN – navodi se u saopštenju KFOR-a dostavljenom Tanjugu.

Komandant KFOR-a je, kako se dodaje, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbjednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

23.13
Situacija na Jarinju mirna

Situacija na Jarinju je mirna, javlja reporter RTS-a. Administrativni prelaz je, kao i Brnjak, i dalje blokiran.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ponovo su se čule sirene.

22.48
Elek: Bez povrijeđenih od početka blokada

Tokom protesta i blokada nije bilo povrijeđenih osoba, rekao je za Kosovo onlajn direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek.

– Do ovog trenutka nemamo nijednu povrijeđenu osobu koja se javila našoj ustanovi od početka protesta – izjavio je Elek.

U Rudaru je i dalje prisutan veliki broj ljudi, a ima i onih koji još uvijek pristižu, a situacija je slična i u Zupču.

Kosovska policija je javila da se pucalo u pravcu policije, ali da niko nije povrijeđen.

22.44
Prelaz Merdare nije blokiran, kolona duga nekoliko kilometara

Administrativni prelaz Merdare funkcioniše i nije blokiran, ali je kolona vozila duga nekoliko kilometara, jer se mnogi građani sa Kosova i Metohije vraćaju sa godišnjih odmora, javlja reporter RTS-a.

22.14
Brnabić: Sve što vidimo danas, rezultat Kurtijevih unilateralnih poteza

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da sve što vidimo danas, rezultat je Kurtijevih unilateralnih poteza.

– Srbija ništa nije uradila da započne ovu krizu, Srbi na KiM nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na KiM i nepoštovanja međunarodnih sporazuma. Predsjednik Vučić i Srbija pozivaju na mir, stabilnost, povezivanje i saradnju, a Aljbin Kurti je sramota današnjeg Balkana – navodi premijerka Brnabić.

Premijerka Srbije ističe da je Kurti čovjek čija je jedina politika stalno nasilje i stalne provokacije.

– Kurti je taj koji je doveo stvari do ove tačke – ukidanjem prava glasa Srbima, zabranom održavanja izbora na teritoriji KiM, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i otvorenim priznanjem da Priština nikada neće implementirati Briselski sporazum, kao i namerno pogrešnim i selektivnim tumačenjem starih sporazuma – navela je premijerka Brnabić.

22.13
Grenel: Glupi, bezobzirni i nepotrebni koraci Kurtija

Ričard Grenel, nekadašnji specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, reagovao je na dešavanja na Kosovu i Metohiji.

– Ponovo, krajnje ljevičarski radikalni i iskusni fašistički premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti jednostrano preduzima korak da odbaci srpske registarske tablice i lične karte na tzv. Kosovu. Glupo, bezobzirno i nepotrebno – napisao je Grenel.

On je, takođe, pitao Džejka Salivena, savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD i Državnog sekretara SAD Entonija Blinkena „zašto nisu rekli Kurtiju da prestane sa svojim fašističkim načinom ponašanja“.

21.41
Specijalci se grupišu u bazi „Belvedere“

Specijalne snage kosovske policije grupišu se u bazi „Belvedere“ u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, saznaje RTS.

21.31
Moskva poziva Prištinu da prestane sa provokacijama

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je Prištinu da prestane sa provokacijama i poručilo da odluka o početku primjene odluke o zameni ličnih dokumenata i registracionih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedan korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova i Metohije.

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da odluka ima za cilj i da se „istisnu srpske institucije sa Kosova koje obezbeđuju zaštitu prava srpskog stanovništva od samovolje prištinskih ekstremista na čelu sa Aljbinom Kurtijem“, prenosi Sputnjik.

21.19
Sirene se i dalje čuju u Kosovskoj Mitrovici, malo ljudi na ulicama

Sirene za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici ne prestaju da se čuju, a na ulicama ima malo ljudi, javlja portal Kosovo onlajn.

Na glavnom mostu preko Ibra nema nikoga osim nekoliko policijskih vozila.

Tokom popodneva pojavila se informacija da su Albanci iz južnog dijela krenuli da se okupljaju, ali u ovom trenutku nema većih grupa sa južne strane mosta.

21.09
Kosovska policija zatvorila prelaze Brnjak i Jarinje

Kosovska policija saopštila je da je zatvorila prelaze Brnjak i Jarinje za putnički saobraćaj i vozila.

U saopštenju policije se navodi da su prelazi zatvoreni zbog blokade. Građani se obaveštavaju da za promjet koriste druge prelaze.

Foto: Nova.rs

20.50
Zaharova: Prestati sa provokacijama, poštovati prava Srba na Kosmetu

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je Prištinu, SAD i EU da prestanu sa provokacijama i poštuju prava Srba na Kosovu i Metohiji.

– Odluka „vlasti“ u Prištini da od 1. avgusta počne sa primjenom nerazumnih diskriminatornih „pravila“ o prinudnoj zamjeni ličnih dokumenata i matičnih brojeva Srba još je jedan korak ka protjerivanju srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije, protjerivanju institucija koje obezbjeđuju zaštitu prava Srba od samovolje prištinskih radikala na čelu sa „premijerom“ Aljbinom Kurtijem – ocijenila je Zaharova.

19.54
Ministarstvo odbrane: Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju

Ministarstvo odbrane saopštilo je, povodom navoda na društvenim mrežama i pojedinim sajtovima, da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju.

– Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije – piše u saopštenju.

19.39
Protesti na magistralnim putevima, blokiran saobraćaj

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije protestuju na magistralnim putevima – u mjestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leške prema Jarinju i mjestu Zupče kod Zubinog potoka. Saobraćaj je blokiran na tim mjestima.

– Nema predaje – glavna je poruka Srba, nezadovoljnih najavom prištinski vlasti da sutra počne primena odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama.

Nedaleko od Jarinja je raspoređeno desetak specijalaca sa dugim cijevima, koji nadgledaju situaciju.

19.02
Građani blokirali Jarinje i Brnjak, raspoređeni specijalci

Građani su blokirali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, gdje su raspoređeni kosovski specijalci.

Kosovska policija ne dozvoljava prelaz na Jarinju ni pešacima, ni vozilima, a vraća one koji su već prešli.

Policija u centralnoj Srbiji vraća putnička vozila koja su krenula ka tim administrativnim prelazima.

18.07
Sirene u Kosovskoj Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici čuju se sirene za uzbunu, a građani su izašli na ulice.

Nekoliko desetina ljudi blokiralo je magistralni put Priština-Raška, u mjestu Rudare kod Zvečana.

Tu su bili i pripadnici kosovske specijalne policije, koji su počeli da odlaze prema okolnim selima, kada je počelo okupljanje građana.

Barikada je postavljena na putu Zubin Potok-Ribariće.

Istovremeno, u Kosovskoj Mitrovici čuju se sirene, a narod je izašao na ulice.

Priština je najavila da sutra počinje primene odluke Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.