Bećković: Mitropolit Amfilohije obnovio i preobrazio podivljalu zemlju

8
Foto: Nemanja Jovanović/ekspres.net

Blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija će jednog dana proglasiti za sveca, je je velika dika pravoslavlja, kao i obnovitelj i preobrazitelj podivljale Crne Gore, izjavio je srpski akademik Matija Bećković.

Tokom onlajn predavanja održanog u okviru Akademije koje je organizovao Manastir Miholjska Prevlaka, kod Tivta, a u čast mitropolita Amfilohija, Bećković je podsjetio da je on mitropolita Amfilohija već na sahrani proglasio za sveca.

– Tad sam rekao da je on morački jasnovidac, a to će, zaista, tako i biti – poručio je Bećković.

Bećković je istakao da ne zna ko bi bio zaslužniji u naše vrijeme od mitropolita Amfilohija koji je obnovio i preobrazio podivljalu Crnu Goru.

– Veliko je raspeće bilo njegovo, veće čak i od Crne Gore. Zato je i upao u oči cijelom hrišćanstvu. Žao mi je samo ovih što se tek rađaju pa neće moći da ga upoznaju, a mi koji smo ga poznavali, ne možemo ga prežaliti – dodao je Bećković.

Prema Bećkovićevim riječima, mitropolit Amfilohije je imao mnogo protivnika.

– Zvali su ga Sotono, a neki su se čak i drznuli da pišu kao neka sabrana njegova nedjela. Svašta su mu radili i to po njegovoj Crnoj Gori. Ali, on je našao dobre duhovnike i svoje naslednike – mitropolita Joanikija, Vladiku Bojovića i episkopa Metodija – rekao je Bećković.

Bećković je napomenuo da su Manastir Miholjska Prevlaka i kapela na Lovćenu mitropolitu bile dvije najvažnije stvari.

– Mislio je da neće umrijeti dok kapelu ne obnovi. Sad znam da on neće umrijeti nikad, a kapela će se obnoviti nekad, uvjeren sam – naglasio je Bećković.