Bećković: Neophodno je da se SANU izjasni o Kosmetu

9
Foto: Matija Bećković

Akademik Matija Bećković rekao je da Srpska akademija nauka i umetnosti treba da saopšti svoj stav o najvažnijem i najaktuelnijem pitanju Srbije i srpske nacije – Kosovu i Metohiji.

Ako to ne učini SANU, Bećković je istakao da Odjeljenje jezika i književnosti SANU ne bi smjelo da ćuti i javnost ostavi bez svog jasnog i nedvosmislenog odgovora.

– Ono što je predsednik SANU (Vladimir Kostić) ne jednom izjavio o Kosovu i Metohiji postalo je neka vrsta magične kocke. Neki, kao i on sam, smatraju da je to njegovo lično mišljenje na koje on ima pravo, a drugi da mišljenje predsjednika SANU ne može biti lično – rekao je Bećković u video-poruci ovom odjeljenju.

U svakom slučaju, dodao je on, to mišljenje je u javnosti naišlo i na protivljenja i odobravanja, izazvalo je polemike i peticije, prenio je „Sputnjik“.

– Bilo je povod za prve demonstracije u 150-godišnjoj istoriji SANU. A što je najbitnije, proizvelo je nedoumice šta je stav SANU o Kosovu i Metohiji, tom najaktuelnijem i najvažnijem pitanju Srbije i srpske nacije – naveo je Bećković.

Prema njegovim riječima, da bi bili načisto, neophodno je da se SANU zvanično izjasni i u ovom presudnom času „onlajn i oflajn“ saopšti svoj stav, odnosno da se izjasne svi njeni članovi, jer su se Predsedništvo i Izvršni odbor već nemušto izjasnili.

Istakavši da se pridružuje akademicima Predragu Piperu, Milisavu Tešiću i Milovanu Danojliću, Bećković je podsjetio da je njegov stav o Kosovu i Metohiji svima poznat i neće ga ponavljati.