Begić pravi cirkus od Narodne skupštine

82
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjedniku mladih PDP-a Banjaluka Ivanu Begiću nije dozvoljen ulazak u parlament Srpske jer je zloupotrijebio gostoprimstvo i pravila ponašanja u ovom najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske.

Rekli su ovo za Srpskainfo u Narodnoj skupštini Republike Srpske reagujući na saopštenje PDP-a u kojem se navodi da skupštinsko obezbjeđenje nije dozvolilo ulazak Begiću u parlament.

Iz Narodne skupštine RS odgovaraju da je Begić u tu instituciju ulazio u svojstvu gosta narodnog poslanika Draška Stanivukovića ali da je zloupotrijebio to gostoprimstvo time što je snimao parlamentarce u skupštinskom restoranu.

– Begić je prekršio član 7. stav 2 Pravlnika o ponašanju zaposlenih u službi Narodne skupštine Republike Srpske, kao i drugih lica koja borave u prostorijama skupštine, a kojim je propisano da je intervjuisanje i fotografisanje tokom zasjedanja parlamenta dozvoljeno samo u press holu NS RS – rekli su u parlamentu Srpske.

Podsjetili su da je Begić u ranijem periodu ulazio u NS RS predstavljajući se kao novinar portala, čiji je urednik. Međutim, 5. marta 2019. godine odbijen mu je zahtijev za novinarsku akreditaciju za praćenje rada parlamenta zbog lažnog predstavljanja i zloupotrebe.

Ovakva odluka NS RS je uslijedila nakon što je Begić u skupštinskom holu održao press konferenciju u svojstvu člana svoje političke partije PDP, a ne kao novinar.

– Upravo zbog lažnog predstavljanja, čuvanja ugleda NS RS, ali i poštovanja digniteta novinarske profesije, donijeli smo odluku da vam ubuduće uskratimo ulazak u Narodnu skupštinu kao akreditovanom novinaru za praćenje njenog rada – naveli su tada u NS RS.

Nakon ovoga, Begić je u parlament Srpske ulazio kao gost narodnog poslanika Draška Stanivukovića, ali je krajem prošle godine snimao poslanike u skupštinskom restoranu te snimak objavio na društvene mreže, što je natjeralo skupštinsko rukovodstvo da mu zabrane ulazak u zgradu parlamenta.

– Narodna skupština Republike Srpske nije cirkus i u njoj važe striktna pravila. Zaposleni u službi Narodne skupštine RS čine sve da u tom smislu zaštite dignitet skupštine – rekli su nam u Narodnoj skupštini RS.