Momirović: Beograd posvećen investicijama u Srpsku

13
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je sporazum koji je potpisan sa BiH o hidrotehničkim i bagerskim radovima na ušću Drine u Savu izuzetno značajan, te dodao da je Srbija posvećena investicijama i podršci svojoj braći u BiH, prije svega u Republici Srpskoj.

Momirović je nakon potpisivanja sporazuma u Beogradu sa ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojinom Mitrovićem, izjavio da će, kada bude realizovan ovaj projekat, to omogućiti mnogo brži i efikasniji saobraćaj na rijeci Savi, što značajno doprinosi ekonomijama ne samo Srbije i BiH, već i Hrvatske.

On je naveo da je ukupna vrijednost ovog projekta devet miliona evra, te zahvalio Mitroviću i cijelom njegovom timu na posvećenosti, koju je pokazao kako bi došlo do potpisivanja ovog značajnog sporazuma.

Momirović je naveo da treba da se riješi pitanje ušća Drine u Savu, jer je to najveći problem zbog velikih nanosa koji iz Drine ulaze u Savu, te napomenuo da je za ovaj projekat sredstva daje Evropska investiciona banke i Evropska komisija.

On je istakao da je Srbija posvećena da se izgradi auto-put Beograd-Sarajevo, te da se došlo već u odmaklu fazu na dionici između Kuzmina i Sremske Rače.

„Most kod Rače je praktično gotov i drago mi je da će u narednim danima započeti radovi u delu od Bijeljine ka Savi, koju je vlada Srbije na direktnu inicijativu predsednika Srbije pomogla sa oko sto miliona evra. Jako puno investiramo i u mostove koji spajaju naše dve države i naš jedan narod, i to ćemo nastaviti i u buduće“, naveo je Momirović.

Momirović je istakao da je Srbija više nego spremna i voljna da krene sa radovima na aerodromu Trebinje, što smatra da je od velikog značaja i za Srbiju i za BiH, ali i za srpski, bošnjački i hrvatski narod.

„Nadam se da će u budućnosti biti više razumijevanja u nadležnim institucijama BiH, kako bi zajednički započeli ovaj veliki projekat. Ostajemo posveće investicijama u BiH, ostajemo posvećeni radu na integrisanju naših ekonomija i od toga nećemo odustati“, rekao je Momirović.

Momirović je podsjetio da je do 1990. godine na Savi se prevozilo četiri miliona tona robe godišnje, a poslije ratova i sankcija, taj obim je pao na ispod 500.000 tona robe godišnje.

On je ukazao na to da je Vlada Srbije preduzela od tada niz radova na kritičnim plovnim tačkama, kako bi podigla promet, koji danas iznosi 1,2 miliona tona prometa robe godišnje.

„Sve je to to otvorili potpuno novu perspektivu kargo saobraćaja na Savi i mi polako ulazimo u nove investicije, pre svega u proširenje luke Sremska Mitrovica, dok su se u BiH, takođe, orijentisali na nove investicije, pre svega u luku Brčko“, rekao je Momirović.