„Bild“: Djed njemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok bio nacista

26
Foto: dpa

Djed njemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok bio je oficir Vermahta i vatreni pristalica nacizma, objavio je njemački „Bild“.

List navodi zapise iz dosijea Valdemara Berboka (1913-2016), navodeći da je bio zaposlen kao inženjer u jedinici za popravku protivavionskih topova.

U spisu se može pročitati da pukovnik Kr.O. (skraćeno za ratni oficir) Valdemar Berbok nije samo oficir, već i vatreni pristalica nacizma, navodi „Bild“ i dodaje da u spisima može da se pročita i da je on „bezuslovni nacionalsocijalista“, kao i da je pročitao Hitlerovu knjigu „Majn kampf“.

Dalje navode da u ličnim arhivama gotovo uvijek stoje fraze poput „čvrsto stoji na bazi nacionalsocijalističkog pogleda na svijet“ ili „predstavlja nacionalsocijalistički pogled na svijet i zna kako da ga prenese na podređene“, ili „besprekorni nacionalni socijalistički stav“, prenosi RT Balkan.

List podsjeća da je 1944. Valdemar odlikovan Gvozdenim krstom za vojne zasluge.

Novinari „Bilda“ navode da su primijetili da na komemorativnim događajima Berbok sa ponosom priča o svom djedu Valdemaru, koji je preminuo 2016. godine i o poukama koje je naučila iz njegove vojničke službe.

Ovaj list je zatražio komentar Ministarstva spoljnih poslova kako bi razjasnili činjenice iz biografije „herojskog“ pretka Berbokove, a ministarstvo je saopštilo da ti dokumenti nisu bili poznati ministarki. Ipak, to ne znači da nije znala za djedovu nacističku prošlost.

„Bild“ navodi da je ova tema decenijama bila osjetljiva u porodici Berbok i da se Analenin otac svađao sa svojim ocem Valdemarom budući da nije želio da priča o događajima iz rata.