Bivas: Izrael i Srpska učiniće da se nikada više ne ponove zvjerstva

27
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Gradonačelnik grada Modina iz Izraela Haim Bivas poručio je da će Izrael i Republika Srpska učiniti sve da se nikada više ne ponove zvjerstva koja su se događala u Donjoj Gradini i koncentracionom logoru Jasenovac.

– Holokaust koji je izvršen u Evropi nezamisliv je događaj u ljudskoj istoriji po počinjenim zvjerstvima – rekao je Bivas u video-obraćanju na današnjoj komemoraciji u Spomen-području Donja Gradina.

Bivas je podsjetio da je tada ubijeno šest miliona Jeverja i stotine miliona Srba, žena i muškaraca, koji su uhapšeni, mučeni i ubijeni bez ikakvog racionalnog objašnjenja.

Tada je počinjen genocid koji do tada nije viđen – dodao je Bivas.

On je dodao da postojanje države Izrael pokazuje sjećanje na braću i sestre koji su mučeni u Holokaustu i na koje će se uvijek podsjećati.

U Donjoj Gradini danas je obilježen Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, ove godine drugačije i uz prisustvo samo najviših zvaničnika Republike Srpske i predstavnika diplomatskog kora u BiH.