Bjelica: Da se ne zaboravi dan prve smotre srpske milicije

42
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Opština Sokolac predložiće Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da iduće godine taktičko-tehnički zbor MUP-a bude održan 30. marta na Sokocu u znak sjećanja na prvo postrojavanje milicije Srpske Republike BiH 1992. godine.

Odbornici Skupštine opštine Sokolac podržali su jednoglasno prijedlog načelnika opštine Milovana Bjelice da se, uz podršku MUP-u Srpske za unapređenje rada i poboljšanje opremanja i kadrovskog jačanja, predloži ovaj način obilježavanja Dana prvog postrojavanja milicije Srpske Republike BiH na stadionu „Bara“ na Sokocu.

– Poštujemo 4. april – Dan policije Republike Srpske, ali želimo i da se ne zaboravi značaj prve smotre nakon što je Skupština Srpskog naroda u BiH donijela odluku o formiranju Vlade Srpske Republike BiH, a 27. marta 1992. i Zakon o unutrašnjim poslovima – rekao je Bjelica.

On je podsjetio da je već 30. marta 1992. godine održana prva smotra srpske milicije na Sokocu kada je postrojeno 230 ljudi, od kojih 70 za izvršavanje posebnih zadataka.

Prema njegovim riječima, ovakav taktičko-tehnički zbor MUP-a bio bi znak poštovanja prema ljudima koji su tada bili u stroju i koji su položili živote u odbrani Republike Srpske.

Veterani službi bezbjednosti Republike Srpske, Podružnica Istočno Sarajevo obilježili su 30. marta 30 godina od prve smotre milicije Srpske Republike BiH na Sokocu uz apel da se ovaj datum uvrsti u datume od posebnog značaja za Republiku Srpsku.