Bjelica: Sankcije – arhaičan metod Amerike i njenih satelita

55
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica izjavio je da je metod sankcija političarima arhaičan, a živim ga održavaju samo SAD i sateliti koji ovaj dio svijeta i dalje tretiraju kao svoje kolonije.

– Taj metod sankcija koje su u Srpskoj i Srbiji ljudi dobro osjetili i živjeli i sam sam preživio. Zbog toga nikome to ne želim, a rastužuje me što i dalje tretiraju ovaj dio svijeta kao svoje kolonije – rekao je Bjelica Srni, reagujući na sankcije koje je danas Velika Britanija uvela za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i Milorada Dodika.

On je istakao da ovdje nema ni rata, ni tenzija, ni razloga da paradiraju silna oklopna vozila, a da Njemačka šalje vojsku kao 1914. i 1941. godine.

– Danas vidimo da sankcije uvode i Rusiji, da prebrojavaju svijet metodom „ili si sa nama ili si protiv nas“. Naravno, ko god nije sa njima ili želi biti neutralan pokušaće da kazne i da im se osvete – rekao je Bjelica.

On je ocijenio veoma čudnim obrazloženje da dva srpska političara mogu biti prijetnja stabilnosti cijelom zapadnom Balkanu, te da su u ugrožavanju bezbjednosti ohrabreni ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, podsjećajući na izreku da „kada Rusiji žele da udare čvoku, tada nama dijele šamare“.

– Tako je sada i sa ponašanjem Britanije, jednako kao i prošli i vijek prije njega – ukazao je Bjelica.

Vlada Velike Britanije danas je objavila informaciju o „prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za BiH kojima su obuhvaćeni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović“ zbog, kako je obrazloženo, njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.