Blagojević: Podnijeti tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv pojedinih članica PIK-a

51
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

BiH ima svoja prava i u okviru njih ne može niko u BiH da nameće svoja rješenja, a to što čini Kristijan Šmit je protivpravno ponašanje. BiH ima pravo da podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv pojedinih članica PIK-a, rekao je Milan Blagojević, profesor ustavnog prava, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Istakao je da su se bivši visoki predstavnici, kao i PIK ponašali protivpravno.

– Tužba se ne može podnijeti protiv PIK-a, već protiv pojedinih država članica PIK-a. Taj sud ne može odbiti tužbu, jer ga obavezuje Povelja međunarodnog prava. Ako već u BiH ne bi došlo do konsenzusa oko tužbe, jer preostala dva člana Predsjedništva BiH vjerovatno bi bila protiv, tužbu može podnijeti i Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma – rekao je Blagojević.

Naglasio je da bi se tako otkrilo ko čuva Ustav BiH.

– Otvorile bi se karte. Vidjećemo tako da postoji dosluh izmenjđu bošnjačkih političara i pojedinih članica PIK-a, kao i tzv. visokog predstavnika – rekao je Blagojević.

Istakao je da se odlukama stranaca krši povelja Ujedinjenih nacija.

Naglasio je da je i i skup „Sloboda“ u Banjaluci bio je samo legalna borba protiv te tiranije.

– Ovdje se radi o Republici Srpskoj, i svakome kome je stalo do vladavine prave, nemamo drugog načina da se borimo protiv ove tiranije. Međunarodna zajednica, odnosno određene države flagrantno krše sve odredbe, i pokušavaju od nas napraviti „pokusne kuniće“. Građanska neposlušnost i ovakvi skupovi su sigurno legalni kao jedan vid otpora – istakao je Blagojević.

Dodao je da je držanje svih učesnika skupa bilo je na visokom nivou i dostojanstveno.

– Mogu samo da upitim čestitke organizatoru skupa Boračkoj organizaciji Republike Srpske. Vidjelo se veliko jedinstvo i odlučnost da se istraje – poručio je Blagojević.

Profesor ustavnog prava analizirao je i nedolazak opozicije na skup.

– Razmirice između opozicije i pozicije ni na koji način nisu bacili sjenu na veličinu skupa, ali s druge strane ona govori o podjeljenosti društva u Srpskoj, što nije dobro. Oni koji kritikuju skup, ne daju druga rješenja, a to nije dobro – rekao je Blagojević.