Bojić: U utorak otvaranje njemačke fabrike „Mahle“

21
Foto: glaslaktasa.com

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da će Dan grada, 23. april, biti obilježen brojnim manifestacijama, a najznačajniji događaj je otvaranje novih pogona njemačke fabrike „Mahle“, koja ima tendenciju da u Laktašima proizvodi autodijelove za svjetsku industriju.

Bojić je istakao da je to veoma značajno za privredni razvoj Laktaša, ali i cijele regije.

– Ova fabrika je završila jedan od najvećih objekata u BiH i imaće oko 30.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Već radi 550 zaposlenih, ali imaju tendenciju da se šire, da zapošljavaju nove radnike – rekao je Bojić Srni.

On je izrazio zadovoljstvo što će obilježavanju Dana grada prisustvovati kompletno rukovodstvo ove njemačke kompanije, kao i republičko rukovodstvo, kako bi fabrika bila zvanično otvorena.

– Ova kompanija ima više od 80.000 zaposlenih u cijelom svijetu i naš veliki uspjeh jeste što smo je zadržali na našim prostorima, jer smo donošenjem raznih mjera olakšali poslovanje – naglasio je Bojić.

On je napomenuo da je uvođenje povoljnog poslovnog ambijenta i olakšica za privrednike omogućilo da i brojne druge firme presele svoje poslovanje.

– Kompanija „Iskra“ završila je svoj novi pogon u Mahovljanima, a do sada su poslovali u Jakupovcima u zakupljenom prostoru. Do sada su završili oko 15.000 metara kvadratnih hale i imaju 120 zaposlenih sa tendencijom širenja – naveo je Bojić.

On je dodao da svoj objekat u Laktašima gradi i kompanija „PMP industris“, koja već posluje u Gradišci 17 godina.

– Ovdje će raditi neke nove savremene proizvode i planiraju ove godine da završe objekat, a osim njih u firma „GMP kompani“. Sve će to biti veliki proizvodni objekti od 15, 20 i više hiljada metara kvadratnih. To su ozbiljna ulaganja – rekao je Bojić.

On je naveo da je oko 300 miliona KM planirano ulaganja ove godine u Laktaše, što je veoma značajno za dalji razvoj grada, a cilj gradskog rukovodstva jeste da nastavi u tom pravcu.

– Pokazalo se da smo napravili pun pogodak sa novom poslovnom zonom „Aleksandrovac“ i želimo da je i dalje širimo, ali da privredi na raspolaganje stavimo i nove poslovne zone, koje planiramo da otvorimo, kada se steknu uslovi – rekao je Bojić.

Grad Laktaši 23. april obilježava u znak sjećanja na 79 godina od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, te će u utorak povodom Dana grada biti održana svečana akademija.