Bora Todorović – veliki srpski glumac

47
Foto: Matea Smolčić Senčar/Story

Bora Todorović (1929-2014), jedan od najpoznatijh srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca, preminuo je 7. juna 2014. godine.

Rođen je u učiteljskoj porodici u Beogradu 1930. godine. Pošto je odustao od studija mašinstva, studirao je glumu u klasi zajedno sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem, kod profesora Joze Laurenčića.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo odlazi sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom u Zagreb i četiri godine radi na sceni Hrvatskog narodnog kazališta.

Po povratku u Beograd, igra u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama „Arsenik i stare čipke“, „Sprovod“, „Krmeći kas“, „Razvojni put Bore Šnajdera, „Druga vrata levo“, „Pseće srce“, „Radovan Treći“, „Maratonci trče počasni krug“, „Čudo u Šarganu“…

Od osnivanja Zvezdara teatra bio je član njegove trupe.

Bora Todorović igrao je uspješno i u filmovima, a posebno se izdvajaju njegove uloge u višestruko nagrađivanim ostvarenjima „Dom za vješanje“ i „Maratonci trče počasni krug“.

Istaknuto mjesto u njegovom glumačkom opusu imaju i uloge u TV serijama: „Diplomci“ i „Vruć vetar“, ali i u mnogim drugim ostvarenjima.