Borel: Postizanje sporazuma o Kosmetu i stabilna BiH – prioriteti

17
Foto: Cordon Press

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel poručio je da će prioriteti u njegovom radu na čelu Unije biti „postizanje sveobuhvatnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine“ kao i „postavljanje BiH na put prave stabilnosti“.

– Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i samoproglašenog Kosova – naveo je Borel u pismu ministrima spoljnih poslova i odbrane Evropske unije, u koje je Tanjug imao uvid.

On je, uz poziv na veće jedinstvo i sveobuhvatan pristup spoljnoj i bezbjednosnoj politici Evropske unije ukazao na potrebu približavanja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

– Na prvom mjestu, moramo čvrsto da usidrimo zapadni Balkan za Evropsku uniju. Zaustavljanje konflikta i izliječenje rana u neposrednom okruženju važni za stabilnost i bezbjednost same Evropske unije – rekao je Borel.

On je ukazao da je važno da se zemlje – članice Evropske unije dogovore kako će voditi proces proširenja i dodao da će na tome raditi zajedno sa ministrima spoljnih poslova Evropske unije i komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.