Borelj: Prihvatanje prijedloga „velike petorke“ jedini način za prekidanje krize na terenu

10
Foto: European Union

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da je prihvatanje prijedloga koji su izaslanici „velike petorke“ predstavili u Beogradu i Prištini „jedini način za prekidanje ciklusa kriza na terenu“.

– Ovom prilikom ističemo da bi postizanje napretka kada je riječ o novom prijedlogu donijelo značajne boljitke za obe strane. Smatram da je to jedini način da se prekine sa ciklusom kriza kojima smo svjedoci u poslednje vrijeme i da će to znatno umanjiti rizike od novih tenzija i eskalacija – rekao je Borelj novinarima poslije sjednice Savjeta ministara spoljnih poslova EU.

On je poručio da se očekuje „ozbiljna posvećenost i spremnost da se u ovaj proces konstruktivno uključe obje strane kako bi ovaj prijedlog mogao da napreduje“.

Borelj je dodao da je obavijestio ministre za spoljne poslove zemalja EU o rezultatima razgovora koje su izaslnici EU, Pariza, Berlina, Rima i Vašingtona vodili sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.