Borenović: Besramne izjave Džaferovića o Srbima i Danu Republike

23
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srbi su glavama platili borbu protiv nacizma, a član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović besramno poredi proslavu Dana Republike Srpske sa maršem nacističkog odreda smrti, izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Nevjerovatno je, istakao je Borenović, kako bez imalo srama Džaferović iznosi užasne kvalifikacije o Srbima i proslavi Dana Republike.

On je istakao da je srpski narod najviše stradao od grozomorne ideologije, na najbrutalnije načine, a Džaferović se usuđuje da govori o Srbima i nacizmu, saopšteno je iz PDP-a.

Borenović je naveo da potomci onih koji su preživjeli znaju da su se njihovi preci borili na svijetloj strani istorije, da su odgajani na antinacističkim i antifašističkim vrijednostima, što se za neke pripadnike rukovodstva Džaferovićeve stranke ne bi moglo reći.

On je podsjetio da je do prije nekoliko godina Dan Republike Srpske obilježavan skromno i neprimjetno, ali da je onda (lider SDA) Bakir Izetbegović podnio apelaciju Ustavnom sudu, pokušavajući da ospori i onu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala u miru, 9. januara 1992. godine i da ospori pravo da se taj dan obilježava.

– Ako je neko „krivac“ što se Banjalukom i drugim gradovima Republike Srpske 9. januara ore patriotske pjesme, to su Izetbegović, Džaferović i njima slični, koji u svojim nečasnim namjerama pokušavaju da ukinu sve simbole Republike Srpske – smatra Borenović.

Svakom dobronamjernom, dodao je Borenović, cilj bi trebalo da bude da se narodi u BiH poštuju, ne osporavaju jedni drugima prava te da postižu dogovore.

– Džaferović očigledno nema taj cilj, ali ne obazirući se na njega, njegove sramne namjere i izjave, mi ćemo uvijek reći: neka nam je ponosna i vječna, živjela Republika Srpska – kaže Borenović.