Bošnjaci ne mogu da podnesu da se njima nameću odluke

16
Foto: Klix.ba

Kristijanu Šmitu posljednjih dana stižu upozorenja i prijetnje. Da se spriječi nametanje izmjene Ustava drugog entiteta i Izbornog zakona, na noge je diglo bošnjačke političare i njihova udruženja prostekla iz proteklog rata.

Pozivanje na rat i progon samo su neke od ekstremnih poruka koje šalju. Preko noći, Šmit je od sarajevskog miljenika postao nepoželjna osoba. To je danas pokazao i lider SDA koji je, na vanrednoj konferenciji za novinare, zaprijetio Šmitu da se ne igra minskim poljem i da Bošnjake ne prisiljava na ono, kako kaže, što do sada nisu radili.

– Ovo je moja preporuka da se nipošto ne upušta u to, jer kako sam u poruci naveo, to je političko minsko polje i može naštetiti funkcionisanju u Federaciji ako to uradi, i može naštetiti vlastitom autoritetu – rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Šta to do sada nisu radili, a imaju namjeru ako Šmit ne odustane, Izetbegović ne pojašnjava ni nakon što su novinari insisitrali da pojašnjenu tu izjavu.

Slična poruka i iz „Kruga 99“ koji okuplja, kako se nazivaju, intelektualce drugog entiteta. Oni su uvjereni da će nametanjem izmjena Izbornog zakona Šmit izazvati novi rat i da će ostati bez posla.

– Ovo je za mene agresija nad BiH potpomognuta međunarodnom zajednicom – kaže Azra Zornić, član „Kruga 99“.

Intelektualna sarajevska elita nije se oglašavala kada je Šmit nametao rješenja i ukidao zakone Srbima. Uvijek su ga glorifikovali i tražili da se obruši na Srpsku i njene institucije a sada im je, od tog istog miljenika, stigao šamar.

Ispred kancelarije u kojoj Njemac radi od jutros se smjenjuju bošnjački partijski govornici. Pozivaju narod da mu se usprotivi.

– Pozivamo građane BiH, ističem, građane BiH da pruže otpor u pravljenju BiH koja neće biti evropska zemlja, pravljenju nove Palestine – kaže Adis Arapović, predsjednik Zelenih.

Kristjan Šmit bi, po medijskim najavama, sutra trebalo da nametne izmjenu Ustava drugog entiteta i Izbornog zakona koji bi, prema nepotvrđenim saznanjima, Hrvatima omogućilo legitimno predstavljanje. Danas se čulo i da Šmita u njegovim namjerama podržava SAD i Evropska unija. I njima su danas zaprijetili iz Sarajeva, baš oni koji su ih, do juče, u zvijezde okivali.