Bratić: Nova krivična prijava protiv još trojice hrvatskih vojnih zvaničnika za zločin

48
Foto: Dušan Bratić

Advokat svih preživjelih žrtava zločina na Petrovačkoj cesti Dušan Bratić izjavio je da će za ovaj zločin iz 1995. godine biti podnijeta nova krivična prijava protiv još tri hrvatska vojna zvaničnika iz tog perioda.

Bratić je rekao da će Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu biti podnijeta nova krivična prijava zbog istog događaja sa pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loša, načelnika Obaveštajne uprave Glavnog štaba Hrvatske vojske u „Oluji“, protiv brigadira Ilije Maričića koji je bio pomoćnik načelnika Glavnog štaba zaduženog za upotrebu Ratnog vazduhoplovstva.

Prema njegovim riječima, i general Pavao Miljavac, šef Operativnog tima A u Glavnom štabu u vrijeme oba zločina, i na komunikaciji Bosanski Petrovac – Ključ i u Svodni, takođe je na spisku hrvatskih vojnih zvaničnika protiv kojih će biti podnijeta nova krivična prijava.

Bratić je za današnje „Večernje novosti“ rekao da su Domazet i Maričić bili saučesnici u donošenju odluke da se izvrši ovo djelo, a Miljavac saučesnik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivali zločin.

On je najavio da će, ukoliko Tužilaštvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostaviti prijavu i dokaze tužilaštvu druge dvije zemlje, članice EU, koje su takođe po principu Univerzalne jurisdikcije već osudile dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine.

– Tako ćemo sa njima razgovarati, na terenu prava, a njima ostavljamo teren politike i postzločinačke nagone pomoći izvršiocima u izbegavanju pravde – poručio je Bratić.

List podsjeća da zločin na Petrovačkoj cesti i Svodni avgusta 1995. godine, Hrvatska svim silama pokušava da ospori nakon što je srpsko tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv četvorice njihovih oficira, koji se terete da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti u kojoj su stradala i djeca, spinujući da je to igra predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

List navodi da je sada i predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković naveo da srpske vlasti koriste tu optužnicu kako bi skrenule pažnju sa brojnih problema koje imaju. Jandroković je zaprijetio i da će Hrvatska preduzeti sve korake da zaštiti svoje pilote, pa čak i da blokira i pregovore Srbije o pristupanju EU.