Brnabić: Broj zemalja koje povlače priznanje samoproglašenog Kosova biće sve veći

34
Foto: IJP

Premijerka Srbije Ana Brnabić sigurna je da će u budućnosti biti još više zemalja koje će povući priznanje samoproglašenog Kosova.

– To sve ukupno slabi poziciju Prištine u želju da postane član međunarodnih organizacija – rekla je za Politiku Brnabićeva, koja je i mandatar za sastav nove vlade Srbije.

Ona je rekla da je, bez bilo kakve dileme, povlačenje priznanja jedan od najznačajnijih pokazatelja ispravne, dosljedne i dobro planirane politike koju Srbija godinama vodi, a koju je trasirao, predsjednik Aleksandar Vučić.

Dačić: Ništa nije gotovo

Bivši šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, u čije vrijeme je i počeo proces povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova, rekao je za Politiku da će broj država koja povlače priznanje biti sve veći.

Dačić je naveo da ova akcija Beograda ruši zapadni koncept da je sve gotovo, te dodao da ništa nije gotovo, niti će Srbija da prizna samoproglašeno Kosovo.

– Situacija je drastično promijenjena u posljednjim godinama. Sada je broj država koje su povukle priznanje u korist Srbije – od 193 članice UN, više od sto njih ne priznaje takozvano Kosovo – dodao je Dačić.