Brnabić: Jedinstvo Srbije i Srpske nikad nije bilo upitno

6
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je svima u Republici Srpskoj dan kada svi zajedno, sa Srbijom, obilježavaju 29 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, te ocijenila da jedinstvo Srbije i Srpske nikada nije bilo upitno.

– Izuzetno je važno i značajno što smo počeli zajedno da obeležavamo naše nacionalne praznike – rekla je Brnabićeva večeras u obraćanju u kolažnoj emisiji koja je kao svojevrsni tv prijem emitovana na RTRS-u i RTS-u povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Srpske.

Ona je ocijenila da je to jedinstvo institucionalizovano od 2014. godine kada je Aleksandar Vučić postao prvo premijer Srbije, a onda se nastavilo kada je postao i predsjednik Srbije.

Prema njenim riječima, Srbija i Srpska zajedno obilježavaju važne datume, imaju saradnju na djelu u okviru različitih zajedničkih projekata.

– Konačno imamo i jedan zajednički praznik, ne samo Srbije i Srpske, nego i svih Srba gde god živeli, a to je 15. septembar, Dan nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. I ove godine ćemo ga adekvatno obeležiti. Videćemo kako će to moći zbog epidemije virusa korona – dodala je Brnabićeva.

Ona je istakla da sve ovo povezuje Srbiju i Srpsku, koje zbog toga ne treba da se izvinjavaju i stide, jer je sve to značajno za srpski narod i samo ga čini jačim.

– A to je i na korist svih ostalih na Balkanu, zato što jedino svi mi, jaki, zadovoljni i stabilni, možemo da obezbedimo drugačiju i bolju budućnost za sve građane na ovom području – naglasila je Brnabićeva.