Brnabić: Ljudski neshvatljivo da Zagreb nije sudio odgovornima

41
Foto: IJP

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je nevjerovatno i neshvatljivo na ljudskom nivou da Hrvatska nije željela i nije ništa uradila da sudi odgovornim za bombardovanje u avgustu 1995. godine kolona izbjeglica koje su bile Srbi, ali i državljani te zemlje odakle su ih protjerali.

– To im nije bilo dovoljno, pa valjda – „da, hajde da ih zatremo“. Nevjerovatno je da tamo niko nije želio da uradi taj ljudski čin, da pokaže odgovornost – istakla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da Srbiju muče za vladavinu prava kako bi postala članica EU i gledaju svaki slučaj organizovanog kriminala, a kada poslije 27 godina Srbija zatraži pravdu za žrtve dobije prijetnje da će joj biti blokiran evropski put.

Komentarišući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će Vlada Hrvatske iskoristiti sve mehanizme da zaštiti hrvatske pilote i „dostojanstvo dovinskog rata“ i poslati jasnu poruku o tome šta su osnovne vrijednosti na kojima je sazdana savremena Hrvatska, Brnabićeva je rekla da je to potpuno u skladu sa „dostojanstvom tog domovinskog rata“.

– Vi ste etnički očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čistija država na teritoriji Evrope od Hrvatske. Vi ste istjerali sve te ljude, pa onda kažete „nisu morali da bježe“. Vidjeli smo kako nisu morali da bježe pošto su oni koji su ostali su uglavnom pobijeni – izjavila je Brnabićeva za televiziju „Pink“.

Ona smatra da je „posebno odvratno“ što predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kaže da su se dogovorili da ne podižu optužnicu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i dodala da je zanimljivo da uvijek targetiraju Vučića kada treba da se obračunaju sa Srbijom.

– To govori o tome kako njega percipiraju kao stub stabilnosti Srbije – zaključila je Brnabićeva.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji „Oluja“ 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.