Brnabić: Nikad manje prostora za dijalog zbog ideološkog fanatizma Albanaca

16
Foto: Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila da je današnji dan i nastavak dijaloga Beograda i Prištine izuzetno važan, ali da nikada nije bilo manje prostora za pregovore zbog stavova i ponašanja albanske strane.

– Žao mi je što nisam u Briselu, svim srcem sam uz predsjednika (Srbije Aleksandra Vučića). Neće mu biti lako, ima nemoguć zadatak i veliku odgovornost. Nikada nisam bila tako zabrinuta kao sada oko stabilnosti i bezbjednosti na Kosovu i Metohiji – rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je naglasila da će Vučić pokušati da napravi prostor za razgovore, tamo gdje taj prostor, kako je rekla, ona ne vidi.

– Pričamo sa ljudima koji su ideološki fanatici, ne vidim prostor u nastavku dijaloga. Ali, nijedna zemlja na svijetu ne može da zamisli boljeg pregovarača od Aleksandra Vučića. Žao mi je što je tolika odgovornost na njemu – rekla je Brnabićeva za Televiziju „Pink“.

Ona je rekla i da je samit lidera zemalja Balkana, nedavno održan u Tirani, bio „potpuno nebitan“ za prištinsku stranu u odnosu na današnji sastanak u Briselu, za „koji su se dugo spremali“.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj izrazio je danas zadovljstvo zbog nastavka neposrednog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, prenose beogradski mediji.

– Podstičem obe strane da nastave dijalog bez odgađanja i da se usredsrede na rezultate uprkos svim poteškoćama. Dijalog neće biti lak, ali proces je neophodan za ljude na Kosmetu i u Srbiji – rekao je Borelj uoči nastavka pregovora u Briselu.