Brnabić: Samoproglašeno Kosovo ne može u Savjet Evrope

34
Foto: Reuters/Vasily Fedosenko

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila da od zemalja Grupe sedam i Kvinte očekuje da ne podrže zahtjev samoproglašenog Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, jer Priština brutalno gazi ljudska prava i osnovne postulate demokratije za čiju promociju se ta organizacija zalaže.

Brnabićeva je ocijenila da je vrhunac cinizma to što je Priština zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope podnijela u godini kada je uskratila jedno od osnovnih prava Srbima u južnoj pokrajini, a to je izjašnjavanje na referendumu 16. januara i izborima 3. aprila.

Ona je ukazala da će, ako zahtjev Prištine ne bude odbačen, onda značiti da je oštro saopštenje Kvinte o nedozvoljavanju glasanja Srbima na izborima i referendumu samo mrtvo slovo na papiru.

Brnabićeva je za televiziju „Pink“ istakla da je Srbija jedina zemlja koja stvarno poštuje principe međunarodnog prava.

– Sve što vidimo drugo iz dana u dan i sa Istoka i Zapada jeste licemerje i svako tumači međunarodno pravo kako mu odgovara i spočitava drugima, a najviše nama da nešto ne poštujemo, dok jedino mi poštujemo – istakla je Brnabićeva.

Ona je navela da Srbija već 82 dana odolijeva pritiscima koji se na nju vrše da uvede sankcije Rusiji, te da je „jedina zemlja u Evropi koja ih nije uvela“.

– Ogromni su i užasni pritisci i svaki dan su sve teži i sve jači i gori. Ali to vide svi naši građani, ako ni kroz šta drugo, onda kroz ove dojave o bombama koje su postale toliko bezobzirne i brutalne da targetiraju i decu, škole – rekla je Brnabićeva.

Ona je konstatovala da su i lažne dojave o postavljenim bombama jedan vid pritiska i zbog neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, te istakla da taj pritisak dolazi iz inostranstva.

– Nije nimalo naivan i nije slučajan, već zaista jako dobro pripremljen i pažljivo planiran – naglasila je Brnabićeva.