Brnabić: Sponzori rezolucije ne traže pijetet, već diskvalifikaciju za cijeli srpski narod

5
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Banjaluci da oni koji sponzorišu rezoluciju o Srebrenici u UN ne traže ni žaljenje niti pokazivanje pijeteta za ratne zločine, već traže najtežu moralnu i pravnu diskvalifikaciju za cjelokupan srpski narod.

– Eto, protiv koga se borimo, protiv podmuklih laži da rezolucija nije uperena ni protiv koga, jer jeste protiv našeg naroda – rekla je Brnabićeva na narodnom mitingu „Srpska te zove“.

Ona je naglasila da je Srbija otvoreno i neskriveno rekla da će se suprotstaviti takvim aktima u UN i da će se boriti za istinu i pravdu.

– Mi to ne radimo u tajnosti. Predsjednik Srbije Aleksandrar Vučić se u posljednjih nekoliko dana čuo sa desetinama šefova država i vlada, da objasnimo o čemu se ovdje radi. Čemu sada takva rezolucija – naglasila je Brnabićeva.

Ona je istakla da neće biti uzaludna ta borba, te da će mnogi biti iznenađeni.

– Neće većina zemlja članica UN eksplicitno podržati ovu rezoluciju. Neće imati eksplicitnu većinu, koliko se god trudili da način gladanja bude podmukao i nefer – rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, koliko god vremena bila teška i izazovi kompleksni, važno je da se Srpska i Srbija drže zajedni i da su uvijek u nacionalom biću jedno.

Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Brnabićeva je sa mitinga u Banjaluci poslala tri poruke, od kojih je prva da je Srbija uvijek bila i biće za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali da, nažalost, djeluje da su jedini koji su tu poziciju uvijek dosljedno držali i nikada je nisu mijenjali.

– Druga poruka je da su se vremena promijenila. Nekada ste na vlasti imali one koji su uvodili sankcije na Drini, a onda došli oni koji su hapsili Srbe zbog, kako kažu, ratnih zločina. Danas su u Srbiji na vlasti ljudi koji će uvek biti uz Srpsku i uz naš narod – poručila je Brnabićeva.

Treća poruka, dodala je Brnabićeva, je da su Srbi jedini u regionu, koji su preko najviših zvaničnika, iskazali žaljenje prema žrtvama nekih drugih naroda.

– Naš predsjednik, tada kao premijer Aleksadar Vučić, otišao je u Srebrenicu da pokaže pijetet, a tamo je mučki napadnut. I dan danas to ostaje jedini napad na nekog stranog zvaničnika koji ni na koji način nije kažnjen – podsjetila je Brnabićeva.

Ona je navela da je danas veoma važno da se napravi razliku između onih koji žele da odaju poštovanje i pokažu pijetet i onih koje je baš briga za poštovanje i pijetete, već samo žele da raspiruju i podrivaju mržnju.

Na Trgu Krajine u Banjaluci u održan je miting „Srpska te zove“, kojem je prisustvovao veliki broj građana iz svih krajeva Srpske.