Brnabić: Sramotno ono što se čulo u Hrvatskoj o samoprotjerivanju Srba

41
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da je sramotno ono što se čulo u Hrvatskoj – da su Srbi devedesetih godina protjerali sami sebe i da je Beograd kriv za to.

Brnabićeva je istakla da su mnogi od onih koji su protjerani u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ izgubili svoje najmilije u NDH, oni koji nisu otišli su pobijeni, a da za to niko nije odgovarao.

– Sramotno je ono što smo čuli. Ponovo ustaška obilježja, ustaške zastave – to je jasna poruka Srbima koji su tada prognani da za njih povratka tamo nema. Iz EU čujemo zaglušujuću tišinu, a tu su nacistički pozdravi koji se ponavljaju iz godine u godinu – rekla je Brnabićeva za RTS.

Kada je riječ o položaju Srba u Hrvatskoj, Brnabićeva je ocijenila da oni žive neuslovno, da se u te krajeve ne ulaže, te da je poruka takvog odnosa da za njih tamo života nema.

Ona je primijetila da niko iz EU ne reaguje na to što se ne poštuje pravo Srba na pismo i na to da je ćirilica, praktično, nedozvoljena u Hrvatskoj.

– Duže od 10 godina čeka se na identifikaciju posmrtnih ostataka 900 ljudi, od kojih je između 360 i 400 Srba ubijenih tokom i nakon „Oluje“. Hrvatska nema nikakvu želju da se ti ostaci identifikuju, predaju porodicama i dostojanstveno sahrane – rekla je Brnabićeva.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Brnabićeva je istakla da nije optimistična povodom poruka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara koji je rekao da se u Briselu 18. avgusta mora govoriti i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Povodom Eskobarove ocjene kako sve mora da bude u skladu sa ustavom samoproglašenog Kosova, Brnabićeva je rekla da je Briselski sporazum, kao međunarodni, iznad tog takozvanog ustava.