Brnabić u Orašcu: Sretenjski plamen slobode nastavlja da bukti

25
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Premijer Srbije Ana Brnabić čestitala je Dan državnosti Srbiji, te poželjela da svakim danom bude sve jača i bogatija, a njeni građani sve srećniji i ponosniji, uz napomenu da sretenjski plamen slobode nastavlja da bukti.

U obraćanju na državnoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti u Orašcu, kojoj je prisustvovala i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Brnabićeva je istakla da država Srbija i njeni građani dokazuju da plamen Sretenja, slobode i nezavisnosti srpskog naroda i države, nastavlja da bukti u srcima Srba, te dodala da Srbija svakim danom postaje sve jača i sve bolje mjesto za život.

– Ona iskra upaljena ustankom iz 1804. godine i razbuktana Ustavom iz 1835. godine i dalje bukti. Srbija visoko vrednuje svoju tradiciju i neprekidno brine o svojim građanima – rekla je Brnabićeva.

Ona je u obraćanju na svečanosti kojoj su prisustvovali i članovi Vlade Srbije, kao i premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, istakla da je ustankom pokrenuta borba za kulturnu i političku emancipaciju Srbije i trajno obnavljanje srpske nezavisnosti.

Brnabićeva je navela da je Prvi srpski ustanak, koji je predvodio vožd Karađorđe, jedinstven događaj u evropskoj istoriji, jer je pokazao da jedan mali, ali hrabar i istrajan narod može da se oslobodi jarma velikih sila, isključivo oslonjen na sebe.

Ona je naglasila da su veličanstvenim pobjedama na Ivankovcu, Mišaru i Deligradu naši preci počeli višedecenijsku borbu za obnovu slobodne, nezavisne i samostalne srpske državnosti.

– Srbi su znali da samo uz izgradnju jakih institucija i države, kao i ulaganje u obrazovanje, možemo biti uspešni u tom uzvišenom cilju – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je Srbija 1835. godine dobila moderan ustav u doba kada su najveće sile svijeta baštinile robovlasništvo, kmetstvo i surovi kolonijalizam, te istakla da je Sretenjski ustav nastavio isti plamen nezavisnosti koji su ustanici upalili 1804. godine.

Brnabićeva je rekla da je tim ustavom ukinut kuluk, svi učinjeni jednaki pred zakonom, uvedena sloboda vjeroispovijesti, te predviđeno da svaki rob koji stupi na srpsku zemlju postaje slobodan čovjek.

– Sretenjskim ustavom slobodarski i pravdoljubivi duh našeg naroda svrstao je Srbiju u predvodnike demokratije na Balkanu, u Evropi i na svetu – navela je premijer Srbije.

Podsjećajući na najveću krizu od Drugog svjetskog rata u svijetu zbog pandemije virusa korona, Brnabićeva je istakla da Srbija i sada u tim okolnostima pokazuje da slobodarski, nezavisni i pravdoljubivi plamen Sretenja nastavlja da bukti u srcima Srba.

– Ona iskra upaljena ustankom, a razbuktana ustavom danas gori kao neugasiv plamen slobode i nezavisnosti države Srbije i našeg naroda. Duh sretenjske Srbije i dalje vodi i inspiriše, da je Srbija kakvu mi želimo nezavisna, slobodna, pravdoljubiva, jaka i moderna država – poručila je Brnabićeva.

Ona je istakla da Srbija visoko vrednuje svoju istoriju i tradiciju, odaje priznanje onima koji su postavili temelje državnosti i neprekidno brine o svojim građanima, ekonomiji, nacionalnim i narodnim interesima.

Brnabićeva je navela da je takva, sretenjskim duhom inspirisana Srbija, primjer u svijetu, te napomenula da je Srbija država o kojoj se priča kao predvodniku borbe za očuvanje narodnog zdravlja i da je postala jedna od najbolje organizovanih na planeti kada je riječ o vakcinaciji i borbi protiv virusa korona.

Prema njenim riječima, Srbija i u ovako tragičnim vremenima nastavlja da pomaže susjede i doprinosi sve jačem, stabilnijem i povezanijem regionu svakoga dana.

– Glas i mišljenje takve Srbije se mnogo više sluša i čuje na međunarodnoj političkoj areni, a Srbija je ponosna što ima prijatelje u svim delovima sveta. Sigurna sam da bi naši preci bili ponosni kako se Srbija danas sama bori svojim resursima i znanjem i umećem u ovim teškim vremenima -istakla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je važno istaći da se današnja Srbija, nakon mnogo vremena i muka, ponovo okreće svojoj istoriji i tradiciji i konačno vraća sebi.

– Srećan Dan državnosti svim građanima Srbije i našoj ponosnoj Srbiji! Sretenjski plamen slobode nastavlja da nas vodi svakog dana! Živela Srbija – poručila je Brnabićeva.

Svečanost je završena prigodnim umjetničkim programom.