Broćeta: Čolpina inicijativa korak unazad

16
Foto: Klix.ba

Inicijativa Nihada Čolpe u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koja se odnosi na to da se nametnuta sramna odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka prenese na niže nivoe vlasti predstavlja još jedan korak unazad u ionako nefunkcionalnoj FBiH, rekao je Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda federalnog parlamenta Goran Broćeta.

Broćeta je, reagujući na Čolpinu inicijativu da se Inckova odluka o zabrani negiranja genocida počne primjenjivati na nižim nivoima vlasti u FBiH, upitao je Čolpu i kolege u federalnom parlamentu da odgovore na brojna pitanja kada je riječ o položaju Srba u tom entitetu.

– Zašto kolege ne predlože inicijativu kojom bi se srpski jezik i ćirilica koristili kao službeno pismo na teritoriji cijele Federacije ili da zabrane precrtavanje tabli, odnosno znakova koji imaju i ćirilični natpis. Zar to nije demonstracija sile i omalovažavanje jednog naroda?! I to je jedna vrsta zločina – ističe Broćeta.

Broćeta kaže da bi se takve odluke, i da se usvoje, veoma teško primijenjivale u sredinama gdje ima Srba jer su im od povratka do danas Federacija i kantoni dopustili jedino da se izjasne da su živi.

– Tako da postoji niz bitnijih inicijativa koje bi nam svima dale vjeru i nadu za bolje sutra nego ova koja predstavlja prikupljanje jeftinih političkih poena – ocijenio je Broćeta.

Klub nezavisnih poslanika Pokret u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu kojom se od nadležnih predstavnika vlasti na nižim nivoima u FBiH traži da u što kraćem roku pokrenu proceduru primjene Inckove odluke, prenose federalni mediji.