Brodherst: Pariz podržava evropsku perspektivu BiH, ali i visokog predstavnika

4
Foto: @franceonu/Twitter

Francuska podržava evropske izglede kako BiH, tako i drugih zemalja regiona i planira da kao predsjedavajuća Evropskom savjetu, krajem juna organizuje konferenciju o zapadnom Balkanu, uz učešće 27 lidera EU i regionlanih zemalja, izjavila je zamjenik stalnog predstavnika te zemlje u UN Natali Estival Brodherst.

Brodherstova je na sjednici Savjeta bezbjednosti izjavila da, usljed zabrinjavajuće dinamike u BiH, instituciono prisustvo međunarodne zajednice u zemlji ostaje neophodno za stabilnost BiH i regiona.

Francuska žali što nije postignut dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi u BiH, te poziva vlasti na nivou BiH da osiguraju organizovanje i finansiranje izbora na vrijeme, kao što je planirano, izjavila je zamjenik stalnog predstavnika te zemlje u UN Natali Estival Brodherst.

Ona je istakala da Francuska u potpunosti podržava postupke visokog predstavnika u dijalogu sa svim stranama.

Prema njenim riječima, Francuska je zabrinuta zbog političke krize u BiH, koja je počela ljetos, a karakteriše je „sputavanje institucija na nivou BiH i inicijative da se pojedina ovlašćenja prenesu na Republiku Srpsku“.

– To ugrožava dostignuća tridesetogodišnje izgradnje i reformi u zemlji. U okviru Dejtonskog sporazuma, pozivamo strane na nastavak dijaloga i kompromis koji je neophodan za ispravno funkcionisanje institucija BiH i evropski napredak – rekla je Brodherstova.

Prema njenim riječima, građani BiH imaju pravo na efikasne, demokratske institucije, koje u potpunosti poštuju principe vladavine prava, posebno kada se radi o pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

– To podupire 14 prioriteta u mišljenju Evropske komisije iz 2019. godine, u vezi sa zahtjevom BiH za pristupanje EU. Oni moraju da nastave da budu vodič za napore ka sprovođenju reformi, na korist svih građana BiH – navela je Brodherstova.

Pomenuvši specijalnu rusku operaciju u Ukrajini, ona je naglasila da Francuska neće štediti napore da osigura evropsku stabilnost, posebno na Balkanu, za koji je rekla da je „i dalje ima otvorenu ranu od rata devedesetih“ godina prošlog vijeka.