Bubić: Na ročištu Dodiku direktno prekršen zakon

13
Foto: SRNA

Na ročištu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH direktno je prekršen zakon tako što je prilikom čitanja optužnice naveden i vršilac dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloš Lukić, iako je postupak razdvojen, rekao je branilac predsjednika Goran Bubić.

On je naveo da je optužnica protiv Dodika nakon razdvajanja postupka trebala da bude adaptirana.

– Sudija je bila nedosljedna jer je na prigovore odbrane smatrala da Tužilaštvo disponira optužnicom, da bi onda prije čitanja rekla Tužilaštvu da se optužnica pročita samo protiv Dodika – naveo je Bubić.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je nakon toga u uvodnom dijelu optužnice pročitalo i dio koji se odnosi na optuženog Lukića, čime je prekršen zakon.

Bubić je pojasnio da je odbrana Dodika zbog odbijanja da se razjasni šta se čita nakon razdvajanja postupka, bila prinuđena da podnese zahtjev za izuzeće sudije Uzunović, koja je po zakonu imala obavezu da odgodi suđenje zbog toga.

– Čitanje optužnice nije hitnost i sudija je po zakonu imala obavezu da odgodi suđenje, međutim suđenje nije odgođeno, optužnica je pročitana sa obrazloženjem koje se ne tiče ove faze krivičnog postupka, već se tiče procesne faze kada se prvi put ispituje osumnjičeni – rekao je Bubić novinarima u Sarajevu.

On je ponovio da se po predloženom zahtjevu za izuzeće sudije Uzunović trebao odgoditi pretres dok se na opštoj sjednici Suda BiH ne odluči o tom zahtjevu.

Bubić je dodao da je odbrana Dodika svoj plan odbrane iznijela Sudu BiH, ali da je, prema njegovim riječima, relevantnije ono što se dešavalo na procesu.

U Sudu BiH danas je održano ročište u predmetu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela svoj koncept odbrane i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Naredno ročište Uzunovićeva je zakazala za 21. februar, ali je odbrana rekla da zbog ranije preuzetih obaveza to ročište može biti održano 6. marta.