Budimir: Mađarska najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske

5
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je Mađarska, koja preuzima predsjedavanje EU od jula, najvažniji strateški diplomatski saveznik Srpske i da njeno predsjedavanje Unijom doživljava kao nešto što će pomoći regionu da se brže integriše u EU.

On je ocijenio da to, umnogome, zavisi od toga kako će se stvari razvijati iznutra, jer ako Bošnjaci doživljavaju BiH samo kao izraz svoje političke volje, „stvar će ići teško“.

– Republika Srpska nema više luksuz da dozvoli urušavanje njenih institucija i nadležnosti. Permanentna je politička kriza koju ovdje posljednje dvije godine izaziva političko Sarajevo i djelovanje lažnog visokog predstavnika i stranih ambasada, prije svega britanske i američke – rekao je Budimir za RTS.

On naveo da je Mađarskoj, kao dobrom susjedu, stalo da dogovore u BiH postižu njeni glavni politički subjekti, a ne da se postižu nametanjem i intervencijama spolja.

Budimir je istakao da se BiH doživljava kao eksperiment gdje odmah po otvaranju pregovora sa EU jedan nelegalni stranac, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, nameće izmjene izbornog zakona.

– Gdje je tu demokratija – upitao je Budimir.

Komentarišući poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom razgovora sa Kristijanom Šmitom da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i Republike Srske i njene autonomije unutar BiH, Budimir je istakao da su te poruke važne, jer nedejtonska BiH nema budućnost.

– Republika Srpska je entitet, BiH je državna zajednica, to je sve potvrđeno u Dejtonu. Dejtonska BiH ima budućnost, nedejtonska BiH, u kojoj neko spolja izigrava izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, nema budućnost. Zato su te poruke važne – rekao je Budimir.

On napominje da se Šmit ne obazire na čak dva konstitutivna naroda u BiH.

– Šmit je postao faktor nestabilnosti u BiH, gdje svi strepimo od njegovih poteza, ne zato što se politički bojimo, nego zato što je to čovjek koji je spreman da destabilizuje sve što je urađeno od završetka rata u BiH, ne obazirući se na jedan, a možemo reći i na dva konstitutivna naroda – srpski i hrvatski, i pokušavajući da bude neko ko će centralizovati BiH – rekao je Budimir.

On je istakao da je mađarski premijer Viktor Orban veoma pazio kada je dolazio u BiH i pružio je ruku i jednima i drugima.

– Republika Srpska prihvata ruku Viktora Orbana i kroz privrednu, političku i kulturnu saradnju – rekao je Budimir.

On je ukazao na to da se u Sarajevu, kad se pojavi drugačije mišljenje, ono doživljava kao napad na njihovu ideju BiH, ali i ističe da je otvaranje pregovora sa EU bilo za sve konstitutivne narode.

– I Mađari to podržavaju, nemojte zaboraviti da je mađarski general u ovom trenutku glavnokomandujući Eufora u BiH. Mađari su se pokazali kao vrlo konstruktivan faktor – rekao je Budimir.