Budimir: Prijeki sud Republici Srpskoj i njenom predsjedniku

3
Foto: SRNA

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izrazio je bojazan da se Sud BiH pretvara u prijeki sud Srpskoj i predsjedniku Republike Miloradu Dodiku.

– To nije dobro za BiH. Mislim da su ovo efekti posjete (pomoćnika američkog državnog sekretara) Džejmsa O’Brajena kada je dao određene instrukcije institucijama u BiH – rekao je Budimir novinarima nakon izlaska iz Suda BiH gdje se održava ročište u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Budimir je istakao da se pristrasnost suda u ovom postupku ogleda i u tome da je Bošnjak već drugi sudija u postupku protiv predsjednika Srpske.

– Ako mislite da ovako možemo da radimo u BiH, koja je država tri konstitutivna naroda i dva entiteta, to nije dobro za njenu budućnost, za njenu stabilnost, nije dobro za pravnu sigurnost svakog građanina – poručio je Budimir.

Prema njegovim riječima, nije dobro kada neko kaže da je presigniran zato što ima najmanje predmeta i da je tako postao novi sudija u ovom postupku, i da se sve to desilo u petak poslijepodne, a u ponedjeljak je novo ročište u postupku.

– Sve ovo nas podsjeća na `90-te godine kada se nekome sudilo samo zato što pripada drugoj etničkoj grupi – naglasio je Budimir.

On je dodao da kada se kaže da se sudi na osnovu odluke Kristijana Šmita pokazuje se da je BiH ili bar jedan njen dio protektorat i kolonija koja ne želi da ide dalje i da su Srbi građani drugog reda ne samo u Federaciji BiH.

– Ako sudite najvišim zvaničnicima Republike Srpske, šta onda ja mogu da očekujem u BiH“, zaključio je Budimir.