Budimir: Prioritet integracija srpskog akademskog prostora

12
Foto: presscentar.uns.org.rs

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir rekao je da će biti nastavljen proces reforme visokog obrazovanja i da će izmjene i dopune zakona biti od pomoći naučnoj zajednici, profesorima i akademskom osoblju.

Budimir je u intervjuu Srni naveo da je jedan od njegovih političkih, ali i nacionalnih zadataka integracija srpskog akademskog prostora.

– Imamo mnogo prostora kako bi se akademska zajednica Srbije i Republike Srpske, prije svega na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, što više učvrstila, i to ne samo kroz razmjenu koju imamo do sada. Univerziteti u Srbiji su naš veliki oslonac – rekao je Budimir.

On je istakao da će uskoro o navedenom razgovarati i sa resornim ministrom u Vladi Srbije, kao i o saradnji s institutima, te predstavljanju u naučnim časopisima, što je jedan od primarnih zadataka.

Budimir je podsjetio da će Zakon o visokom obrazovanju biti izmijenjen da bi se dobra rješenja iz prakse sprovela u zakonska rješenja.

On je najavio i veća izdvajanja za naučno-istraživački rad.

– S druge strane, imamo nešto što se zove nedostatak instituta, o čemu ćemo morati da razmišljamo u narednom periodu. Naučne publikacije su nešto o čemu ćemo, takođe, morati ozbiljnije da razmišljamo, posebno kategorizaciji i podizanju kvaliteta tih časopisa, njihovoj internacionalizaciji da postanu oslonac našoj naučnoj zajednici i svim projektima za naučno istraživanje – istakao je Budimir.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo je naglasio da će realizacijom projekta naučno-tehnološkog parka – nauka i privreda biti na jednom mjestu.

Potrebna reforma pojedinih studijskih programa

Govoreći o potrebi reorganizacije pojedinih studijskih programa, zbog manjeg broja upisanih studenata u odnosu na prethodni period, Budimir je naveo da je gašenje takvih programa krajnja mjera i da će se krenuti u proces osavremenjivanja.

– Modernizacija može da bude cilj određenih studijskih programa. S druge strane imamo nacionalne identitetske discipline koje moramo da zaštitimo. Moramo i da zainteresujemo studente – rekao je Budimir.

On je istakao da će se racionalizovati studijski programi da bi se studentima ponudio veći izbor prilikom upisa.

– Mislim da su dobre stvari urađene. Univerziteti u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, kao dva javna univerziteta, prilagođavali su se ovim trendovima – rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, neophodna je internacionalizacija prirodno-tehničkih nauka, a Republika Srpska, osim srpskom, pripada i širem evropskom akademskom prostoru.

– Naša saradnja sa privredom i sa određenim djelatnostima koje imamo i sa drugim zemljama poput Ruske Federacije i Narodne Republike Kine takođe treba da budu iskorišteni. Globalizacija je donijela i čitav niz novih mogućnosti saradnje sa velikim državama i univerzitetima – smatra Budimir.

Besplatno školovanje – pokazatelj brige za studente

Budimir je, komentarišući ulaganje u nauku u Republici Srpskoj, naveo da je najbolji pokazatelj cijena školarina.

– Koliko se ulaže u nauku u kompleksnim ekonomskim i finansijskim vremenima pokazuje činjenica da je školovanje na našim univerzitetima skoro besplatno. To je pokazatelj i brige za studente i visoko obrazovanje i ono što je perspektiva i budućnost ove zajednice – rekao je Budimir.

On je podsjetio da su potpisani ugovori sa stipendistima Fonda „Dr Milan Jelić“, a riječ je o najboljim studentima iz Republike Srpske.

Od nastanka ideje o stipendiranju putem Fonda „Dr Milan Jelić“ na univerzitetima u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu dodijeljene su 2.642 stipendije, odnosno isplaćeno je 12,8 miliona KM.

– To je pokazatelj da se mi brinemo o ljudima koi imaju naučni potencijal i koji ovom društvu mogu da pomognu kao stručnjaci i kao naučnici – dodao je Budimir.

On je istakao da studenti imaju jednu obavezu, a to je da rade, stiču iskustva da bi se razvila obaveza prema društvu i da bi korist bila obostrana.

– Društvo i ova vlada imaju zadatak da napravi programe da bi se što veći broj mladih zaposlio u onim sektorima koji podrazumijevaju razvoj Republike Srpske – naglasio je Budimir.

Digitalizacija ključna i za izradu socijalne karte

Kada je riječ o digitalizaciji u Republici Srpskoj, resorni ministar je naveo da su realizovani projekti, čiji je nosilac resorno ministarstvo, pokazali da se podiže efikasnost rada i službi.

On je istakao da je to jedna od smjernica Evropske unije, ali da osim toga realizacija projekta podrazumijeva efikasniju javnu upravu, smanjene redova u čekaonicama i brže dobijanje dozvola.

– Savremeno doba i 21. vijek nosi određene rizike. Mora se razmišljati i o strateškim projektima koji se tiču informacione bezbjednosti – naveo je Budimir.

On je istakao da će resorno ministarstvo biti uključeno i u izradu socijalne karte Republike Srpske, što je postavljeno i kao jedan od prioriteta Vlade u narednom periodu, da bi se napravila sveobuhvatna baza i da bi pomoć ugroženim kategorijama bila pravovremena.

– Socijalna karta mora da prođe kroz proces digitalizacije da bismo imali pravu mjeru o svim socijalnim kategorijama i kojima bi, sa određenim mjerama Vlada, mogla da pomogne – zaključio je Budimir.