Budimir: Republika Srpska i Srbija zajedno rade na zaštiti nacionalnih interesa

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da Svesrpski sabor traži da srpski narod, matica Srbija i Srpska u 21. vijeku zajedno rade na zaštiti srpskih nacionalnih interesa.

Poruka je, naglasio je Budimir, da Srbija preuzima dio odgovornosti da zaštiti srpski narod, prije svega, politički.

– Kada donosite rezoluciju o genocidu protiv naroda koji je najveća žrtva genocida na ovim prostorima, to se ne odnosi samo na Republiku Srpsku nego sve Srbe gdje god žive – naveo je Budimir.

On je naglasio da deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru ima za cilj da se kaže da su srpski nacionalni interesi jedinstveni, te da nisu usmjereni protiv bilo koga.

– Sve naše akcije, kad govorimo o razdruživanju i slično, reakcija su na određene stvari. Nikada Srbi nisu napravili prvi politički korak, već je protiv njih napravljena čitava lavina akcija. Pokušavaju da otmu imovinu, optužuju nas za genocid, ne može se napraviti minimum političkog dogovora – rekao je Budimir za RTRS.

On je naveo da političko Sarajevo svaki politički ustupak koji Republika Srpska napravi, na primjer, zarad evropskih integracija, doživljava kao slabost.

– Republika Srpska sama ne može da izdrži sve te pritiske, zajedno sa Srbijom mi možemo sve – naglasio je Budimir.

Budimir je naveo da političkom Sarajevu smeta kada se u deklaraciju kaže da su Srbi u Srpskoj nedjeljiv dio srpskog naroda, da Banjaluka i Beograd moraju stalno da zajedno politički djeluju.

Ali, naveo je on, isto tako je poruka sa sabora bila da to Srbi ne rade protiv bilo kog drugog naroda.

Budimir je naveo da je jedna od istorijskih rečenica na saboru izjava predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika da je Kosovo nedjeljivi dio Republike Srpske.

– To je jako važno u našoj duhovnoj i moralnoj istorijskoj vertikali. Svaki Srbin koji ne osjeća kosovski zavjet nije Srbin – dodao je Budimir.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Budimir je istakao da je ona bila pokušaj političke stigmatizacije srpskog naroda u cijelosti, da se Republika Srpska proglasi genocidnom tvorevinom i da se politički diskvalifikuje.

– Međutim, desilo se da su Banjaluka i Beograd počeli zajedno diplomatski da rade i ostvare uspjeh, koji pokazuje dvije stvari. Prvo da svijet nije onaj iz devedesetih sa uniploranim poretkom i američkom hegemonijom. Drugo, kada govorite o genocidu, to je zločin koji traži opšte prihvatanje i očekivalo se da Amerikanci i Nijemci dobiju apsolutnu većinu. Međutim, zajednička diplomatska ofanziva Banjaluke i Beograda pokazala je da smo pobijedili – rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, pokazalo se da Republika Srpska nije ono što su političko Sarajevo i njihovi mentori sa Zapada očekivali.

– Ova rezolucija je imala zadatak da političke procese u BiH, koji su usmjereni ka Republici Srpskoj ubaci u novu dinamiku, da Srpska bude više ugrožena, da se prema njoj djeluje represivnije i slično – dodao je Budimir.

S druge strane, dodao je on, Ustavni sud BiH je postao toliko neustavan da je suludo pričati o pravnom i političkom poretku u BiH koji se zasniva na Dejtonskom sporazumu.

Budimir je istakai da je Ustavni sud BiH pokazao da radi bez Srba, jednog konstitutivnog naroda i bez pola države.

– Sve je to trebalo da doprinese da Republika Srpska slabi svakim danom i da se taj poraz na diplomatskom planu počne primjenjivati i kroz Inckov zakon o negiranju genocida prema svakom ko misli drugačije, da se politički i ekonomski pritisak prema Srpskoj produbi… – naveo je Budimir.

On je naglasio da je svijet u velikoj dinamici promjena, te da Srpska mora da zadrži svoj status po svaku cijenu.

– Tada ćemo, u nekom vremenu u kojem će se poštovati interesi svih ne samo velikih sila, imati bolju poziciju. Međutim, to treba izdržati – rekao je Budimir.