Budimir: Unaprijediti saradnju sa ANURS radi sprečavanja revizije istorije

8
Foto: presscentar.uns.org.rs

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir najavio je da će jedan od prioriteta u narednom periodu biti unapređenje saradnje resornog ministarstva i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) kako bi se Srpska razvijala i kako bi bila spriječena revizija istorije u BiH.

– Svjedoci smo konstantnih pokušaja revizije istorije kada je riječ o BiH, gdje određene naučne institucije u Federaciji BiH (FBiH) svojataju cijeli prostor BiH, zanemaruju ulogu srpskog naroda i njegovog kulturnog, istorijskog i naučnog nasljeđa i to je prostor na koji ćemo posebno obratiti pažnju – rekao je Budimir novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom ANURS-a Rajkom Kuzmanovićem.

Budimir je istakao da naučnoistraživački rad u Republici Srpskoj treba da bude ozbiljno unaprijeđen, te da ANURS treba da ima veoma značajnu ulogu u tome.

On je ukazao na značajan jubilej Akademije koja uskoro obilježava 30 godina postojanja.

– Svih tih godina Akademija i Ministarstvo su imali kvalitetnu saradnju koja će biti nastavljena i u narednom periodu. Akademija je dinamično mjesto gdje se sprovode naučnoistraživački projekti, te ćemo se i u daljem radu partnerski odnositi prema njima – rekao je Budimir.

On je naveo da su u okviru Akademije formirana dva instituta sa kojima će Ministarstvo sarađivati kroz naučnoistraživački rad, kao i izdvajanjem finansijske podrške.

Kuzmanović je rekao da je ANURS središte naučnog napretka, te da značajno doprinosi zaštiti integriteta i daljem prosperitetu Srpske.

– Održani su brojni naučni skupovi o tim temama na kojima smo se držali ustavne politike i politike zaštite prava našeg naroda – naveo je Kuzmanović.

On je napomenuo da je Odjeljenje za visoko obrazovanje Akademije predložilo Vladi da se uvede izučavanje srpskog jezika na svim fakultetima.

– Bez obzira na to da li će neko biti inženjer šumarstva, elektrotehnike, mašinstva ili neke druge oblasti, potrebno je da poznaje i štiti srpski jezik – rekao je Kuzmanović.

On je Budimiru poklonio treći tom Enciklopedije Republike Srpske u izdanju ANURS, ističući da je to „knjiga nad knjigama“.

Budimir i Kuzmanović posjetili su i izložbu o Momi Kaporu u izložbenom salonu ANURS-a.