Budimir: Zaključak Vlade u funkciji sprečavanja zloupotrebe izbornog procesa

4
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je zaključak Vlade kojim poziva članove organa za provođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost potpuno normalan korak da bi bila spriječena zloupotreba izbornog procesa kroz nametnuti zakon lažnog visokog predstavnika.

Budimir je naveo da je zaključak donesen imajući u vidu da Republika Srpska planira donošenje izbornog zakona, zbog čega će biti formirani svi organi koji učestvuju u izbornom procesu.

On je istakao da nije riječ ni o kakvom rušenju sistema, kako pišu pojedini federalni mediji, jer Srpska radi sve u skladu sa Ustavom i nadležnostima koji su joj dati Dejtonskim sporazumom.

– Rušenje sistema im nije kada (Kristijan) Šmit nametne zakon, a jeste kada Republika Srpska kaže da postupa u skladu sa Ustavom koji je jasno propisao nadležnosti u izborima. To pokazuje licemjerje – rekao je Budimir.

Vlada Republike Srpske saopštila je danas da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.