Bukejlović: Rezolucija sa političkim ciljem ugrožava proces pomirenja

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da je za Srpsku neprihvatljivo usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN jer očigledno ima politički cilj, s obzirom na trenutak njenog predlaganja i usvajanja.

– Za prijedlog i usvajanje ovakvih dokumenata potreban je konsenzus na svim nivoima. Bez obzira na ishod, zbog načina glasanja u UN, činjenica je da više od polovine svijeta nije podržalo ovu rezoluciju – istakao je Bukejlović, koji je i ministar pravde Srpske.

On je ocijenio da će donesena rezolucija dodatno produbiti jaz između naroda, ugroziti proces pomirenja i podijeliti BiH.

– Jedna od posljedica može biti produbljivanje krize u samoj BiH i pitanje da li narodi u BiH mogu da žive zajedno. Pitanje rata u BiH je veoma osjetljivo, te su za pokretanje i realizaciju ove inicijative zaista neophodne konsultacije na svim nivoima vlasti, a koje će biti usmjerene na pomirenje i izgradnju povjerenja – istakao je Bukejlović.

On je dodao da se ovim BiH vraća 30 godina unazad i aktuelizuju se teme i pitanja oko kojih se narodi u BiH nikada neće usaglasiti.

Generalna skupština UN usvojila je juče antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.