Centralna manifestacija u Beogradu povodom Dana srpskog jedinstva

18
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na Savskom trgu u Beogradu danas će biti održana centralna manifestacija posvećena obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Predviđeno je obraćanje Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, najavljeno je iz beogradske Gradske uprave.

Kod spomenika Stefanu Nemanji biće raspoređeni gardisti sa pukovskim zastavama, a iznad tog prostora nadlijetaće helikopteri.

Poslije himne „Bože pravde“, koju će izvesti Hor Radio televizije Srbije, okupljeni će čuti i „Pukni zoro“ u izvođenju Dejana Petrovića i „Big benda“.

Centralna manifestacija na Savskom trgu završiće se izvedbom pjesme „Ovo je Srbija“.

U okviru programa, koji će prethoditi centralnoj manifestaciji, građani će na Trgu Republike moći da vide defile „ustanika“, kulturno-umjetnička društva, kao i defile konjice.

Ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici predviđen je bogat kulturno-umjetnički program, tokom kojeg će komandir konjičke jedinice „predati raport vojvodi Živojinu Mišiću“.

Sa Kalemegdana će se oko 17.00 časova čuti počasna artiljerijska paljba.

Srbija i Srpska zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.

Parlamenti Srbije i Republike Srpske usvojiće danas i Zakon o ćirilici.

Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave sinoć je održana u Banjaluci.