Ćeranić: Balkan i dalje od strateškog interesa za Britance

17
Foto: presscentar.uns.org.rs

Balkan je i dalje od strateškog interesa za Veliku Britaniju i njenu vanjsku politiku, rekao je dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, Predrag Ćeranić, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

– Britanija se povukla iz Bregzita da bi poput SAD kreirala svoju spoljnu politiku, jer u EU nisu mogli to raditi bez saglasnosti najvećih sila poput Njemačke i Francuske – naglasio je Ćeranić.

On je ponovio i riječi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da nema nikakve potrebe za dodatnim kontigentom vojske u BiH.

– Dodik je ukazao da je misija Altea sasvim dovoljna. Ona je ovdje od 2004. godine i predstavlja vojne snage evropskih zemalja i broji oko 600 vojnika iz 19 država, zamijenili su NATO snage – naglašava Ćeranić.

On je podsjetio da je Velika Britanija 2020. godine povukla svoje snage, jer su se povukli iz Evropske unije.

– Postavlja se pitanje po kojem osnovu Britanci žele ojačati vojne snage u BiH, i šta je tu u pozadini? Nedavno je od 26. do 28. januara boravila delegacija britanskog parlamenta i nakon toga uslijedila je ova najava – rekao je Ćeranić.

Ćeranić je podsjetio i na 2018. godinu, kada su Britanci bili takođe ovdje, i odmah je uslijedila odluka vlade da upute kontigent vojske u BiH, ali uslijedile su oštre reakcije, i od toga nije bilo ništa.

– A ta 2018. godine bila je veoma bitna za Republiku Srpsku. Sjetiti se mitinga, političkih previranja, čekali su samo pogodan trenutak da sve preraste u nasilje, da Policija Republike Srpske izgubi kontrolu nad svime i da intervenišu kao mirotvorci, kao u brojnim državama, pa i u Ukrajini ne tako davno – naglasio je Ćeranić.

On se dotakao i mogućeg sukoba na granici Rusije i Ukrajine.

– Svjetski mediji izbjegavaju jednu činjenicu kada izvještavaju, dakle prećutkuju neke stvari. Predsjednik Rusije Vladimir Putin kao primjer često navodi Jugoslaviju, da Rusija neće dozvoliti međunarodnoj zajednici da uradi ono što se dešavalo na Balkanu. Posljednja dešavanja govore da NATO neće stacionirati snage u Ukrajinu. Dakle relaksacija odnosa, što ne znači da će tako biti i na duže staze – iznio je mišljenje Ćeranić.