Ćeranić: Bezuspješni pokušaji destabilizacije prilika u Srpskoj

43
Foto: presscentar.uns.org.rs

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić izjavio je večeras da su bezuspješni pokušaji destabilizacije prilika u Republici Srpskoj u izbornoj godini, napominjući da od kako postoji Srpska, postoje i planovi za njeno ukidanje i derogiranje njenih institucija.

– Međutim, Srpska se pokazala kao tvrd orah, došla je uz velike žrtve i garant je slobode srpskog naroda na prostoru zapadno od Drine – rekao je Ćeranić za ATV, komentarišući pojačano britansko prisustvo u BiH koje je rezultiralo planovima o ukidanju Srpske i smjeni njenih funkcionera.

On je izrazio uvjerenje da su to nečije želje oko izbora da se destabilizuju prilike u Srpskoj, možda i s ciljem zastrašivanja, te naglasio da će institucije Srpske uvažavati odluke koje donese Vlada, a ne grupa nekih vojnika.

– Nije Srpska neka banana država, pa da mogu izvoditi ono što osmisle u nekom svom štabu nečiji vojnici – naglasio je Ćeranić.

On je rekao da su u izbornoj godini uvijek prisutni pritisci, te ocijenio da će na društvenim mrežama biti plasirane različite poluinformacije s ciljem pritiska na biračko tijelo da ne izabere one koje želi, već one koji su poželjni tom dijelu međunarodne zajednice ili političkom Sarajevu, jer je njihov interes povezan.

– Sat otkucava svima koji Srpskoj ne žele dobro – naglasio je Ćeranić.

On je dodao da u prilog tome govori sve što se dešava na globalnoj sceni – ostavka na stranačku funkciju britanskog premijera Borisa Džonsona, istovremeno pokrenuta afera koja je poljuljala njemačkog kancelara Olafa Šolca, ali i francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

– Postoje neki centri moći na zapadu, to su ove megakorporacije čiji je kapital ugrožen koji žele da se što prije, do prvih zimskih dana završi taj sukob u Ukrajini, ali na način da se nađe kompromis i sa ruskom stranom, a prepreka su ovi evropski, da ih nazovemo vladari, koji nisu realno procijenili kuda stvari mogu da idu – rekao je Ćeranić.

Govoreći o povećanju broja snaga NATO-a u BiH, Ćeranić je naveo da u bezbjednosnom smislu oni nisu suvišni, jer je mnogo takvih problema u BiH koji su gurnuti pod tepih, te naveo primjer da prema podacima zvaničnih ruskih institucija 127 plaćenika iz BiH ratuje na strani Kijeva, a da se niko od zvaničnih institucija BiH nije udubio da to ispita.

– Kao da niko u Siriju nije išao, iste su to strukture i interesi – naveo je on.

Ćeranić je naglasio da BiH ima probleme, kao što su infrastrukture paradžemata, odlasci na strana ratišta, povratak radikalizovanih dobrovoljaca, plaćenika i problemi koje mogu donijeti, te problemi implicirani u migrantskim talasima.

Izjavu Kristijana Šmita da treba pisati nove udžbenike i da će se on na tome angažovati, Ćeranić je ocijenio kontraproduktivnom i po Šmita i za političke snage koje protežira.