Ćeranić: Famozni NATO paket za BiH neće proći

53
Foto: presscentar.uns.org.rs

Posebne mjere za BiH koje je najavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ne mogu proći zbog protivljenja Republike Srpske, a jedino što bi Alijansa mogla da uradi je da okupira Srpsku, smatra dekan Fakulteta za bezbjednost iz Banjaluke Predrag Ćeranić.

Komentarišući prepisku ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je rekao da Alijansa priprema posebni paket mjera čiji je cilj da doprinese očuvanju stabilnosti i mira u BiH, Ćeranić je istakao da Turkovićeva postupa neovlašteno, jer je Predsjedništvo BiH nadležno za spoljnu politiku, odbranu i druga pitanja od interesa za bezbjednost zemlje.

– Međutim, praksa u BiH je postala da svako tjera po svome, naročito ministri SDA koji sprovode politiku koja se dogovara u njihovoj partiji i ne obaziru se na mišljenje legitimnih predstavnika druga dva konstitutivana naroda – rekao je Ćeranić večeras za „Sputnjik“.

On je istakao da javnosti još u potpunosti nije poznato koji je to paket mjera NATO preduzima, ali ono što je na institucijama BiH, tamo gdje predstavnici Republike Srpske odlučuju shodno zakonskim rješenjima i ustavu, sigurno je da neće pristati ni na šta što ugrožava suverenitet Srpske i što je dogovoreno na toj bilateralnoj liniji Stoltenberg-Turković.

– E sad, NATO može okupirati Srpsku i BiH, ali to je sad već drugo pitanje, to su već drugi odnosi – rekao je Ćeranić.

On je istakao da, što se tiče Turkovićeve, njeno ponašanje, ovaj potez, a i sve što je ranije činila zaslužuje samo osudu.

– Ti potezi doprinose samo razgradnji BiH, a oni koji razgrađuje BiH, to su sigurno ministri poput Bisere Turković – ocijenio je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, sigurno je da predstavnik Srpske u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik neće biti saglasan ni sa čim što je na štetu Republike Srpske i da će, ukoliko bude preglasan, na potezu biti Narodna skupština Srpske koja će se oglasiti povodom zaštite nacionalnog interesa.

– Do sada u nekoliko navrata nije imao tu većinu, međutim ukoliko je nešto od krucijalne važnosti kao što pretpostavljam da je ovo, onda je za očekivati da i druge partije sa sjedištem u Srpskoj daju tim povodom podršku članu Predsjedništva iz Srpske gospodinu Dodiku u zaustavljanju bilo čega što može nauditi Srpskoj – rekao je Ćeranić.

Na pitanje da li NATO može prijetnjama i ucjenama da „sruši“ većinu u parlamentu Srpske, Ćeranić je ocijenio da ne može, podsjećajući da je i ranije bilo prijetnji.

– Sigurno je da uopšte strani faktor pokušava da izvrši pritisak i utiče na ishod predstojećih oktobarskih izbora i sigurno je da može biti tih pritisaka, ali je vrlo važno da političke partije budu saglasne i jedinstvene u odbrani nacionalnih interesa. To se nekad događalo, neki put nije. Drugo je pitanje ako žele da se ponašaju kao što su se ponašali u bliskoistočnim državama. To mi ne možemo zaustaviti – zaključio je Ćeranić.